”În opinia mea, Europa va trebui să fie la negocieri, pentru că un acord de pace nu va funcţiona fără participare europeană într-o anumită măsură şi în unele etape, întrucât acest lucru se află în centrul securităţii europene şi securităţii Ucrainei. Punctul fundamental în orice acord de pace este că acesta trebuie să fie durabil şi sustenabil. Pentru a se întâmpla asta, trebuie să existe garanţii de securitate pentru Ucraina foarte semnificative şi garanţia că acest acord nu va fi doar unul temporar. Aşadar, cred că întrebările ce apar din toate acestea sunt fundamentale pentru ţările europene şi, în sens mai larg, pentru securitatea Europei ”, a explicat şeful executivului irlandez.
El a adăugat că sute de mii de oameni tineri şi-au pierdut viaţa ca rezultat al războiului din Ucraina, iar o pace durabilă ar fi bună pentru toată lumea, subliniind că ‘nu poate să existe cu adevărat un acord de pace fără Ucraina”.
La rândul său, ministrul de externe irlandez Simon Harris a spus că ”nu poate exista nimic despre Europa şi securitatea europeană fără Europa în sală”.
”Toată lumea vrea să vadă pace şi o încheiere a acestui război, dar modul în care se ajunge la pace contează – respectarea integrităţii teritoriale, a suveranităţii unei ţări şi, a cartei ONU este decisiv”, a afirmat Harris.
”Lucrul de care ar trebui să fim foarte conştienţi este că, în timp ce o mulţime de oameni vorbesc despre aducerea păcii în Ucraina, încă îl vedem pe (preşedintele rus Vladimir) Putin că se angajează în acte de agresiune şi de sabotaj, zilnic, asupra Ucrainei, poporului ucrainean şi infrastructurii ucrainene”, a mai spus şeful diplomaţiei irlandeze.
El a precizat că este ”mult prea devreme” pentru a discuta despre eventuala participare a ţării sale la o operaţiune de menţinere a păcii în Ucraina.
Simon Harris urma să participe marţi la o reuniune online a Partidului Popular European (PPE), la care este afiliat partidul irlandez Fine Gael, şi unde va rosti un discurs preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Ministrul irlandez s-a declarat ”absolut decis” să obţină 50 de milioane de euro pe care Irlanda a promis Ucrainei pentru echipament militar neletal, pe fondul blocării de către Ungaria a mecanismelor de finanţare. ”Acest lucru nu mai poate fi tolerat”, a avertizat Harris.