Studiu global: Încrederea în guverne și partide politice, pe cale de dispariție în ţările democratice

Cercetătorii de la Universitatea din Southampton au analizat 3.377 de sondaje care acoperă 143 de ţări între 1958 şi 2019, reprezentând peste cinci milioane de respondenţi.

Ei au descoperit că, în timp ce încrederea în instituţiile reprezentative, cum ar fi parlamentele, este „în general în declin”, încrederea în elementele nereprezentative precum poliţia, serviciul public şi sistemele juridice a rămas stabilă sau este în creştere.

Dr Viktor Valgardsson, autorul principal al studiului publicat în The British Journal of Political Science, a spus că descoperirile sunt un „semn de avertizare” că liderii autocraţi ar putea profita de schimbarea de opinie şi ar putea deveni mai puternici.

„Scăderea încrederii publicului în autorităţile politice este esenţială pentru provocările cu care se confruntă guvernele democratice din multe ţări astăzi”, a spus el.

„Încrederea politică scăzută tinde să fie asociată cu sprijinul pentru partide şi lideri populişti care critică establishmentul politic”, a adăugat cercetătorul.

„De asemenea, este mai dificil pentru guverne să răspundă la crize precum schimbările climatice şi pandemia de Covid-19”, a mai afirmat el.

„În Statele Unite, încrederea în guvernul federal a scăzut brusc în ultimele două decenii şi nu este o coincidenţă că acum asistăm la un atac dramatic asupra instituţiilor democratice de acolo, condus de un candidat care a fost ales după ce a promis că va face exact asta”, a subliniat expertul.

„Deşi există încă dovezi că cetăţenii susţin în mare măsură ideea de democraţie, un număr mare dintre ei şi-au pierdut încrederea în instituţiile necesare guvernării democratice, ceea ce i-a determinat pe unii dintre ei să voteze pentru candidaţi care pare să aibă intenţia să destructureze democraţia aşa cum o ştim”, a continuat autorul principal al cercetării.

Studiul a constatat că încrederea generală în parlament a scăzut cu 9% din 1990 până în 2019 în toate democraţiile la nivel global, în timp ce încrederea în poliţie a crescut cu 13 puncte procentuale.

Autorii au descoperit, de asemenea, că încrederea în parlament este în scădere în 36 de democraţii, inclusiv în Argentina, Brazilia, Franţa, Italia, Spania, Coreea de Sud, Australia şi Statele Unite, şi a crescut doar în şase.

În Marea Britanie, cercetătorii au descoperit că încrederea în parlament şi guvern a scăzut treptat în ultimele decenii, cu o redresare „aparent temporară” în jurul referendumului pentru Brexit.

Sondajele analizate de echipa de cercetători au constatat că încrederea în guverne „a urmat o scădere globală” în urma crizei financiare din 2008, deşi în America Latină a crescut până în 2014, dar apoi a început să se reducă rapid.

Cercetătorii nu au descoperit nicio scădere aparentă a încrederii în Asia şi Pacific, Danemarca, Norvegia, Suedia, Elveţia, Ecuador şi Noua Zeelandă contrabalansând tendinţa globală prin creşterea încrederii în instituţiile reprezentative.

Profesorul Will Jennings, coautor al raportului de la Universitatea din Southampton, a atras atenţia că „scăderea încrederii în instituţiile democratice poate fi evitată”.

„Dacă cetăţenii nu au încredere în felul în care se practică politica democratică, poate că acea politică trebuie să se schimbe”, a spus el.

„Având în vedere sprijinul continuu ridicat al cetăţenilor pentru idealurile democratice, aceste schimbări pot fi în direcţia unei guvernări mai democratice, şi nu a uneia mai puţin democratice”, a adăugat el.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Depozit ilegal de deșeuri periculoase, descoperit în Oradea

VIDEO Protecția Consumatorilor bubuie afacerile chinezești: Un mare magazin, închis definitiv pentru nereguli grave; angajații au rupt sigiliile