Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat, marţi, că nu există această creştere de taxe, nici măcar pe agenda de lucru a coaliţiei. ”Cred că am trecut de vremurile în care Guvernul era un fel de Eurobingo economic în care zilnic apărarea surprize”, a spus Stroe.
”Nu există această creştere de taxe apărută pe surse, nu există nici măcar pe agenda de lucru a coaliţiei. Eventualele taxe sau avalanşe de taxe şi impozitări progresive cu siguranţă ar putea să subrejească stabilitatea. Până la urmă, predictibilitatea economică este foarte greu de atins, uitaţi-vă cât de greu este să controlăm inflaţia, de exemplu”, a declarat în emisiunea România Politică de la Prima News purtătorul de cuvânt al PNL.
Ionuţ Stroe a precizat că ”ştirile referitoare la noi taxe sau atacuri la adresa economiei îţi distrug orice fel de stabilitate şi nu fac bine”.
”Nu există la acest moment niciun fel de taxă nouă care să fie introdusă, cum la fel, diminunarea taxelor, chiar dacă în teorie nu îţi aduce tot timpul venituri mai mari, în România ultimilor 35 de ani, realitatea a fost că diminuarea taxelor a generat încasări mai mari. Nu există în momentul de faţă nicio şansă să se modifice cota unică fără să fie precedată de discuţia cu societatea şi mediul economic. Cred că am trecut de vremurile în care Guvernul era un fel de Eurobingo economic în care zilnic apărarea surprize”, a completat Stroe.
Despre tensiunile dintre premierul Ciolacu şi ministrul de Finanţe, Ionuţ Stroe a spus: ”Eu nu cred în aceste probleme de comunicare. Atât premierul cât şi ministrul de Finanţe ştiu foarte bine cum se lucrează care sunt încasările. Într-adevăr, apropierea campaniei electorale generează anumite mesaje publice care vin pe undeva să liniştească, pe de altă parte să inflameze. Sunt convins că au o agendă comună”.
Guvernul a adoptat deja o serie de măsuri fiscale, dar o altă parte urmează să fie adoptate, printre care majorarea impozitării dividendelor de la 8% la 10%, taxarea altor forme de capital şi eliminarea stimulentelor fiscale pentru angajaţii din construcţii, relevă acte guvernamentale analizate de Profit.ro. Executivul are în vedere, în schimb, creşterea deducerilor personale de bază.
Ministerul Finanţelor afirmă că informaţiile referitoare la creşterea impozitelor pe dividende şi anularea stimulentelor fiscale pentru angajaţii din construcţii provin dintr-un document vechi de lucru şi precizează că se aflã în dialog cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a identifica cele mai bune soluţii care sã ducã la dezvoltarea economicã, precum şi la alinierea la principiile economice asumate ca membru al UE, fãrã însã a fi stabilit un set de mãsuri care sã facã obiectul unei reforme fiscale.
Premierul Marcel Cilacu a transmis, marţi, că nu există niciun pachet de măsuri fiscale care să fi fost discutat în Guvern sau în Coaliţie şi care ar presupune creşteri de taxe.