Audiat în dosarul soţiei sale, premierul spaniol Pedro Sanchez a păstrat tăcerea în faţa judecătorului şi a ripostat cu o plângere

Premierul spaniol Pedro Sánchez a recurs marţi la dreptul la tăcere în timpul audierii sale de către judecătorul care o anchetează pe soţia sa, înainte de a riposta printr-o plângere în care îl acuză pe magistrat că a comis „infracţiuni” în anchetele sale, relatează AFP.

Audierea mult aşteptată a liderului socialist, care a avut loc la reşedinţa oficială a şefului guvernului, a durat doar câteva minute.

Convocat în calitate de martor pentru partea legată de „trafic de influenţă” din ancheta deschisă şi pentru corupţie împotriva soţiei sale, Begoña Gómez, Pedro Sánchez a avut dreptul de a nu răspunde întrebărilor judecătorului Juan Carlos Peinado: legislaţia spaniolă permite cetăţenilor să păstreze tăcerea atunci când soţul sau soţia lor este anchetat. Begoña Gómez a fost, de asemenea, citată la 19 iulie şi, în calitate de acuzată, a păstrat şi ea tăcerea.

SANCHEZ L-A RECLAMAT PE JUDECĂTOR

Dar, imediat după ce s-a încheiat audierea sa, şeful guvernului spaniol, care a apărat întotdeauna probitatea soţiei sale şi vede în această afacere manevre de „hărţuire” venind din partea unor „organizaţii media care au virat puternic la dreapta” şi care sunt susţinute, potrivit lui, de partidele de opoziţie, a ripostat printr-o plângere care îl vizează chiar pe judecătorul Peinado.

În această plângere, depusă în numele său, marţi dimineaţă, de Avocatul general al statului, Pedro Sanchez îi reproşează judecătorului Juan Carlos Peinado, printre altele, că nu i-a respectat statutul de şef al guvernului, intervievându-l faţă în faţă, în loc să îi permită să depună mărturie în scris, aşa cum solicitase.

„Această plângere (…) nu este un atac frontal la adresa sistemului judiciar”, se arată în documentul consultat de AFP. „Dimpotrivă, este o expresie a încrederii în sistemul judiciar, singurul capabil să pună capăt unui abuz, în acest caz un abuz judiciar imputabil unuia dintre cei peste 5.000 de judecători care îşi exercită funcţiile în Spania”, menţionează plângerea.

Săptămâna trecută, şeful guvernului spaniol a încercat să îşi exercite dreptul de a depune mărturia în scris, un drept care este garantat membrilor guvernului de către legislaţia spaniolă. În zadar: instanţa i-a respins cererea, afirmând că judecătorul Peinado l-a citat în calitate de soţ al Begoñei Gómez, şi nu în calitate de prim-ministru.

În plângere se precizează: „Nu este posibil să disociezi o persoană şi să susţii că va fi anchetată în calitate de soţ, când ceea ce determină obiectul anchetei (…) este condiţia de şef al guvernului a soţului persoanei anchetate”.

„Este clar că avem de-a face cu un eveniment înscenat (…). Iar strategia urmată este foarte clară. Strategia este de a da unei cauze politice o aparenţă juridică”, a comentat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Pilar Alegria.

A DOUA AUDIERE DIN ISTORIE A UNUI PREMIER ÎN FUNCŢIE

Alberto Núñez Feijóo, liderul Partidului Popular (PP), principalul partid al opoziţiei de dreapta, a reacţionat pe X înainte de anunţarea plângerii: „Sánchez nu a dorit să vorbească în instanţă, dar va trebui să răspundă în faţa poporului spaniol pentru toate nedreptăţile comise de guvernul său”.

Audierea lui Pedro Sanchez a fost doar a doua a unui prim-ministru spaniol în funcţie, după cea a conservatorului Mariano Rajoy, care a fost audiat ca martor într-un proces privind finanţarea ilegală a PP în 2017.

Ancheta, care face furori în presă, a fost deschisă în urma unei plângeri din partea Manos limpias („Mâini curate”), o asociaţie cu legături strânse cu extrema dreaptă, care a declarat că îşi bazează acuzaţiile pe articole de presă. O a doua asociaţie, Hazte oír („Fă-te auzit”), şi partidul de extremă dreapta Vox s-au alăturat ulterior cazului.

Soţia lui Sanchez, Begoña Gómez, care conduce un masterat în management la Universitatea Complutense din Madrid, este suspectată că s-ar fi folosit de poziţia soţului său în afacerile desfăşurate în special cu Juan Carlos Barrabés, un antreprenor spaniol.

ÎNTÂLNIRE CU REGELE

Prezent marţi dimineaţă la începerea Consiliului de miniştri, ultimul înainte de vacanţa de vară, şeful guvernului s-a deplasat spre sfârşitul după-amiezii pe insula Mallorca, în Insulele Baleare, pentru a se întâlni cu regele Felipe al VI-lea în locul unde îşi petrece vacanţa, aşa cum face în fiecare an în această perioadă. La plecare, Pedro Sanchez, întrebat de presă despre întâlnirea sa cu judecătorul, a ocolit subiectul, făcând referire la discursul său anual de bilanţ înainte de vacanţa de vară, programat pentru miercuri, când ar intenţiona să „abordeze subiectul”.

Când ancheta a fost lansată, la sfârşitul lunii aprilie, şeful guvernului spaniol şi-a suspendat activitatea timp de cinci zile, declarând la momentul respectiv că se gândeşte să demisioneze.

De câteva săptămâni, PP şi Vox şi-au multiplicat criticile la adresa premierului, care a fost slăbit de această afacere, precum şi de absenţa unei majorităţi stabile în Parlament.

David Popovici: Azi a fost greu. Dar, mâine voi da totul. Ce va fi, vom vedea!

Elena Lasconi: Ei au rezervat o masă şi au amanetat România. De ce? Pentru că pot. Pentru că am închis ochii la combinaţiile lor de la aceeaşi masă, cu aceleaşi personaje şi ne-am mulţumit cu firimituri electorale