Cu riscul de a-și pierde accesul privilegiat la piața UE în luna iunie, Ucraina se străduiește să obțină o prelungire a suspendărilor tarifare care au contribuit la menținerea economiei sale pe linia de plutire în timp de război. Dar, în timp ce Kievul face presiuni pentru claritate, liderii europeni trag de timp, prinși între promisiunea de solidaritate continuă, schimbarea de poziție a președintelui Statelor Unite, Donald Trump, și liniștirea fermierilor neliniștiți de acasă.
Revenirea lui Trump la Casa Albă a zguduit Kievul. În prima sa lună de activitate, acesta a semnalat că sprijinul SUA pentru Ucraina nu mai este asigurat, a refuzat să răspundă la apelurile lui von der Leyen și a sugerat că Kievul ar trebui să cedeze teritoriu Rusiei pentru a pune capăt războiului. Ultimele sale remarci – învinuind în mod fals Ucraina pentru „declanșarea” războiului și calificându-l pe președintele Volodimir Zelenski drept „dictator” – au sporit îngrijorarea că Washingtonul și-ar putea retrage sprijinul.
„Dacă Washingtonul forțează o pace în termenii Moscovei, vom avea nevoie de Europa mai mult ca oricând”, a declarat un oficial ucrainean pentru POLITICO, căruia i s-a acordat anonimatul, ca și altor persoane intervievate în acest articol, din cauza caracterului sensibil al problemei.
Reducerile tarifare ale UE, cunoscute sub denumirea de măsuri comerciale autonome, au fost introduse în 2022 și au reprezentat o salvare economică pentru Ucraina. Inițial o dovadă de solidaritate, acestea au devenit de atunci un punct de tensiune, Polonia și Franța conducând eforturile de a impune măsuri de salvgardare în 2024 pentru șapte produse agricole „sensibile”, inclusiv zahăr și păsări de curte, limitând importurile scutite de taxe vamale.
Acum, când reducerile tarifare urmează să expire la 5 iunie, iar liderii UE s-au angajat să actualizeze în schimb termenii unui acord comercial din 2016, grupurile agricole europene susțin că măsurile de protecție existente sunt insuficiente. Zahărul ucrainean, de exemplu, rămâne atât de ieftin încât, chiar și după intrarea în vigoare a tarifelor post-contingent, este profitabil pentru întreprinderile europene să îl importe. Lobby-iștii din Franța, Germania și Polonia insistă că agricultorii lor nu pot concura decât dacă Bruxelles-ul intervine mai agresiv.
În plus față de tensiuni, sectorul agricol al Ucrainei și-a revenit mai repede decât se aștepta. În ciuda ocupării terenurilor agricole de către Rusia și a faptului că Ucraina este cea mai minată țară din lume, agricultorii săi și-au refăcut o mare parte din capacitatea de producție, au recâștigat rutele de export de la Marea Neagră și s-au adaptat la condițiile din timpul războiului prin creșterea producției și diversificarea exporturilor.
În timp ce negocierile comerciale privind exporturile industriale au decurs fără probleme, exporturile agricole – care reprezintă peste jumătate din exporturile totale ale Ucrainei – rămân extrem de controversate. Relansarea agriculturii ucrainene, văzută cândva ca un punct forte, este acum un dezavantaj în cadrul negocierilor comerciale, alimentând îngrijorarea unor state UE că importurile ucrainene nerestricționate ar putea subcota producătorii locali.
Oficialii ucraineni resping acuzațiile de perturbare a pieței. Aceștia susțin că exporturile lor agricole nu amenință producția europeană, ci o completează, punând tensiunile comerciale mai degrabă pe seama manevrelor politice decât a unor distorsiuni reale ale pieței.
„Am dovedit că încă putem livra”, a declarat un lobbyist ucrainean din domeniul agriculturii. „Dar tocmai de aceea europenii sunt nervoși. Le este teamă că le vom inunda piața.”
În timp ce von der Leyen sosește la Kiev, aceasta se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a clarifica viitorul comercial al Ucrainei. Dar chiar dacă va face o ofertă, adevărata bătălie va fi echilibrarea presiunii fermierilor cu stabilitatea politică mai largă din UE.
Polonia se află în centrul dilemei. Deși prim-ministrul Donald Tusk a înlăturat partidul naționalist Lege și Justiție în urmă cu un an, poziția sa pro-Ucraina este temperată de protestele agricultorilor. Cu alegeri prezidențiale în luna mai, guvernul centrist al lui Tusk se teme să nu-și îndepărteze alegătorii din mediul rural, dar este, de asemenea, pe punctul de a bloca perspectivele comerciale mai largi ale Ucrainei.
„Ucraina nu are loc în UE decât dacă își aliniază standardele agricole la ale noastre”, a declarat un înalt oficial polonez, referindu-se la preocupările legate de reglementările mai permisive ale Ucrainei privind pesticidele, în pofida progreselor sale către alinierea la UE. „Nu putem liberaliza comerțul în acest moment – nu există niciun dubiu în acest sens”.
Deși se așteaptă ca von der Leyen să reafirme sprijinul UE pentru reziliența economică a Ucrainei, oficialii din domeniul comerțului și al agriculturii de la Kiev se tem că sunt înșelați.
„Pentru moment, vedem o viziune ambiguă din partea Comisiei Europene și a UE cu privire la viitoarele noastre relații comerciale”, a declarat joi ministrul agriculturii Vitaliy Koval pentru agenția Interfax, adăugând că această incertitudine împinge Kievul să privească dincolo de Europa și către piețe precum Africa și Orientul Mijlociu.
Totuși, această schimbare are un cost. Koval a recunoscut că UE rămâne cel mai valoros partener comercial al Ucrainei datorită prețurilor sale premium și logisticii stabilite.
Pentru oficialii UE, poziția lui Trump face ca problema comerțului să devină și mai urgentă. Dacă Ucraina pierde atât sprijinul SUA, cât și condițiile comerciale privilegiate ale UE, s-ar putea trezi periculos de izolată, în timp ce economia sa rămâne puternic dependentă de ajutorul occidental.
„UE trebuie să se trezească”, a declarat oficialul ucrainean. „Dacă pierdem sprijinul SUA și apoi Europa cedează în fața propriilor fermieri, suntem pe cont propriu. Iar Rusia va fi cu ochii pe noi”.