Reprezentanții Ucrainei și Uniunii Europene nu au participat la negocieri. Potrivit lui Trump, Zelenski nu trebuie să ia parte la negocieri pentru a pune capăt războiului, asta pentru că nu a negociat bine până în prezent.
Președintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer se vor deplasa luni, respectiv joi, în Statele Unite pentru a opri războiul din Ucraina, alături de președintele Donald Trump.
Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Keir Starmer au convenit să transmită un „mesaj unificat” despre Ucraina în timpul unei conversații cu președintele american Donald Trump, scrie ziarul The Times, citând surse diplomatice.
Potrivit surselor publicației, Macron și Starmer vor încerca să-l convingă pe Trump să nu poarte negocieri bilaterale cu Rusia, promițând că, în schimbul acestui lucru, Europa se va angaja să asigure securitatea viitoare a Ucrainei. The Times nu oferă alte detalii suplimentare.
Ce vrea Rusia
Rusia doreşte un acord de pace pe termen lung cu Ucraina, care să abordeze ceea ce consideră a fi cauzele profunde ale conflictului, şi nu o încetare rapidă a focului, susţinută de SUA, care riscă să fie urmată de o reluare a luptelor, a declarat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe, într-un interviu publicat luni de agenţia de stat RIA, relatează Reuters.
Într-un interviu publicat luni, când se împlinesc trei ani de când zeci de mii de soldaţi ruşi au trecut în Ucraina la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a declarat că Moscova doreşte un acord cu Ucraina care să treacă testul timpului.
„Putem recunoaşte cu suficientă încredere dorinţa părţii americane de a avansa către o încetare rapidă a focului”, a declarat Riabkov. „Dar o încetare a focului fără o înţelegere pe termen lung este calea către o reluare rapidă a luptelor şi o reluare a conflictului cu consecinţe şi mai grave, inclusiv consecinţe pentru relaţiile ruso-americane”, a arătat el. „Nu ne dorim acest lucru”, a punctat Riabkov.
„Trebuie să găsim o soluţie pe termen lung, care, la rândul său, trebuie să includă în mod necesar un element de depăşire a cauzelor profunde a ceea ce s-a întâmplat în şi în jurul Ucrainei”, a declarat Riabkov într-o aluzie la extinderea NATO.
Riabkov a repetat poziţia Moscovei potrivit căreia nu a avut de ales decât să lanseze ceea ce numeşte „operaţiunea militară specială” în Ucraina din cauza a ceea ce Riabkov a spus că este expansiunea „neîngrădită” a NATO spre est. De asemenea, el s-a plâns de ceea ce a numit călcarea în picioare a drepturilor populaţiei rusofone din Ucraina, repetând o acuzaţie pe care Kievul o neagă.
Kremlinul susţine că Europa, spre deosebire de SUA, vrea continuarea războiului din Ucraina
Kremlinul a transmis luni că vrea să găsească o soluţie la conflictul din Ucraina discutând cu Statele Unite, acuzând totodată Europa că doreşte continuarea ostilităţilor, în plină apropiere ruso-americană prin adoptarea de către preşedintele american Donald Trump a unei poziţii mai conciliante faţă de Moscova, relatează AFP, conform Agerpres.
„Europenii continuă pe calea (…) convingerii lor de necesitatea de a continua războiul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la o întâlnire cu jurnalişti.
„Această convingere a europenilor este în contrast complet cu dorinţa de a găsi o înţelegere cu privire la Ucraina, ceea ce facem în prezent cu americanii”, a adăugat el la trei ani de la începerea asaltului rusesc asupra Ucrainei.
De asemenea, potrivit lui Peskov, Kremlinul salută şi susţine ceea ce a numit o nouă abordare a SUA în privinţa dialogului cu Rusia, pe care a pus-o în opoziţie cu cea a Europei.
El a răspuns astfel la o întrebare despre comentariile preşedintelui american Donald Trump de săptămâna trecută, în care l-a criticat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi a sugerat că Kievul a început războiul, conform Reuters.
Peskov a afirmat că Moscova speră că Washingtonul va analiza pe deplin cauzele profunde ale conflictului din Ucraina, precizând că acest lucru este necesar pentru a ajunge la o soluţie.
Ce urmează
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au sosit la Kiev pe 24 februarie, la trei ani de război în Ucraina. În paralel, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, participă doar în format Online, de la București.
De asemenea, miniștrii Apărării din 13 țări europene vor participa, tot luni, la o reuniune prin videoconferință pentru a defini un răspuns coordonat la negocierile ruso-americane privind încheierea războiului din Ucraina și pentru consolidarea securității Europei, a anunțat, duminică, ministerul francez al apărării, relatează AFP, citată de Agerpres.
Reuniunea, care va avea loc luni după-amiază, la inițiativa Estoniei și a Franței, îi va reuni și pe miniștrii apărării din Lituania, Letonia, Norvegia, Finlanda, Suedia, Danemarca, Țările de Jos, Germania, Italia, Polonia și Marea Britanie, potrivit sursei.
Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, se va afla, cu această ocazie, la Tallinn, alături de omologul său eston, Hanno Pevkur, după ce va participa la evenimentele care marchează Ziua Națională a Estoniei.
Franța are aproximativ 350 de militari staționați în Estonia, ca parte a unui batalion multinațional NATO.
Această reuniune face parte din eforturile diplomatice declanșate de anunțul administrației Trump privind negocieri bilaterale între SUA și Rusia pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.
Săptămâna trecută, mai mulți șefi de guvern europeni au fost invitați la Paris de către președintele Emmanuel Macron pentru a încerca să definească un răspuns comun la inițiativa administrației Trump.
Ei au convenit asupra necesității unui „acord de pace durabil bazat pe garanții de securitate” pentru Ucraina și „disponibilitatea” lor de a-și „spori investițiile” în apărare, potrivit unui rezumat al reuniunii obținut din surse parlamentare.
Mai multe țări membre și-au exprimat, însă, rezerve cu privire la trimiterea de trupe europene în Ucraina, în eventualitatea unui acord care va pune capăt ostilităților.
Reuters: Liderii G7 urmează să discute luni despre Ucraina cu Mark Rutte, şefii UE, precum şi cu liderii României şi Poloniei
Liderii G7, grupul celor şapte democraţii puternic industrializate, intenţionează să organizeze luni o convorbire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, cu şefii Uniunii Europene şi cu liderii României şi Poloniei pentru a discuta despre războiul din Ucraina, relatează Reuters, conform News.ro.
În acest context, prim-ministrul canadian Justin Trudeau şi preşedintele american Donald Trump au vorbit la telefon sâmbătă, discutând despre războiul din Ucraina şi eforturile de combatere a comerţului ilegal cu fentanil, a anunţat biroul lui Trudeau.
„Liderii au spus că amândoi aşteaptă cu nerăbdare convorbirea de luni”, a afirmat Casa Albă într-o declaraţie.
Atât Trump, cât şi Trudeau şi-au exprimat dorinţa de a vedea încheierea războiului de trei ani din Ucraina, precizează comunicatul Casei Albe.
Din G7 fac parte SUA, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Japonia.