Chişinăul expulzează un angajat al Ambasadei Rusiei, după cazul de spionaj care a dus la percheziţii în Parlament şi la reţinerea a doi cetăţeni moldoveni

Autorităţile de la Chişinău au decis, miercuri, să declare persona non grata un angajat al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, după ce marţi au avut loc percheziţii în Parlament în legătură cu un caz de „trădare”, iar un funcţionar al legislativului şi un poliţist de frontieră au fost reţinuţi, fiind suspectaţi că au transmis informaţii Moscovei.

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, a fost convocat miercuri la Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău, pentru a i se înmâna nota prin care un angajat al reprezentanţei diplomatice pe care o conduce este declarat persoană indezirabilă, relatează .

Marţi, doi funcţionari moldoveni, unul din Parlament şi celălalt din Poliţia de Frontieră, au fost reţinuţi sub suspiciunea de trădare de patrie şi complot împotriva Republicii Moldova, după ce ar fi comunicat cu un angajat al Ambasadei Rusiei de la Chişinău.

Ministerul de Externe de la Chişinău a declarat că decizia autorităţilor moldoveneşti a fost luată urmare a „activităţilor specifice întreprinse, în rezultatul cărora au fost obţinute informaţii şi probe care atestă desfăşurarea pe teritoriul Republicii Moldova (de către diplomatul rus) a unor activităţi incompatibile cu statutul diplomatic”.

„În acest context, colaboratorul Ambasadei ruse urmează să părăsească Republica Moldova”, au adăugat reprezentanţii Ministerului.

„Toate aceste acţiuni le primim ca foarte neprietenoase”, le-a spus jurnaliştilor ambasadorul rus Oleg Vasneţov. Întrebat dacă ştia că un angajat al ambasadei a primit informaţii de la funcţionarii moldoveni, Vasneţov a răspuns: „La noi în ambasadă au rămas un număr mic de diplomaţi, investigaţia încă continuă, după cum ştiţi. (…) Este foarte straniu că declararea persoanei non-grata are loc într-o perioadă când probele încă nu au fost colectate”, a punctat ambasadorul.

„Ştiţi că Federaţia Rusă întotdeauna găseşte răspunsuri adecvate. Sigur va fi un răspuns”, a mai spus ambasadorul, întrebat dacă Rusia va reacţiona la decizia Chişinăului.

Marţi dimineaţă, mascaţii de la SIS (serviciul de informaţii) şi PCCOCS (direcţia pentru criminalitate organizată) au descins în Parlamentul Republicii Moldova, făcând percheziţii într-un dosar pentru trădare de patrie. Şeful Direcţiei juridice a Parlamentului, Ion Creangă, fusese reţinut pentru 72 de ore în seara precedentă. Creangă este suspectat că ar fi transmis informaţii unui angajat al Ambasadei Rusiei de la Chişinău în schimbul unei recompense băneşti.

Autorităţile au confirmat şi reţinerea unui angajat al Poliţiei de Frontieră.

Una dintre cele două persoane reţinute pentru 72 de ore este bănuită de trădare de patrie, după ce ar fi cules şi livrat angajatului ambasadei ruse informaţii pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova, iar cel de-al doilea funcţionar este bănuit de complot împotriva Moldovei. Acesta ar fi acţionat în scopul obţinerii unor beneficii personale şi a menţinut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii şi transmiterii către acesta a informaţiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova, au comunicat autorităţile de la Chişinău.

Potrivit PCCOCS şi SIS, faptele au avut loc începând din anul 2023. 

Procurorii care au deschis dosar penal în urma acuzaţiilor de hărţuire sexuală de la SNSPA continuă să primească date cu privire la faptele reclamate /Alte zece mesaje primite de către anchetatori

JO-canotaj: Echipajul masculin al României de opt rame cu cârmaci s-a calificat în finală