Acest lucru a fost raportat de Guvernul Acordului Național (GNA) de la Tripoli.
• Productia de petrol a fost reluata oficial pe 9 martie 2025;
• debitul inițial a fost de 5.000 de barili pe zi;
• până la sfârșitul lunii martie este planificată creșterea producției la 7.000 de barili pe zi, iar până în iulie 2025 la 25.000 de barili pe zi;
• Pe 11 martie 2025, petrolul a început să fie pompat către infrastructura zăcământului Al-Bahi din apropiere.
GNA notează că acesta este un pas semnificativ înainte pentru sectorul petrolier al Libiei, care reflectă o stabilitate sporită și încredere în capacitatea de a restabili și stimula economia națională.
Este de remarcat faptul că în ianuarie 2025, pentru prima dată în 17 ani, Libia a anunțat o rundă de licitații pentru dreptul de a încheia acorduri de concesiune utilizate în dezvoltarea hidrocarburilor.
Anterior, National Oil Corporation (NOC) din Libia și-a anunțat intenția de a relua producția la zăcământul Mabruk în primul trimestru al anului 2023, cu o capacitate de până la 25.000 de barili pe zi.
• Mabruk este un câmp onshore situat la aproximativ 170 km sud de Sirte.
• A fost descoperit în 1959 de compania libiano-americană LIAMCO, dar dezvoltarea sa a fost întârziată din cauza caracteristicilor nefavorabile ale rezervoarelor de carbonat;
• dezvoltarea zăcământului a început 35 de ani mai târziu, în 1994;
• Comercializarea cu succes a acestuia a necesitat noi tehnologii – foraj orizontal și cu mai multe puțuri;
• Producția în câmp a fost reglementată prin acordul DPSA semnat și ratificat în martie 1993 între NOC, TOTAL și SAGA Petroleum.
În februarie 2015, câmpul a fost atacat de militanții Statului Islamic (IS, interzis în Rusia).
A. al-Hasi, un reprezentant al formațiunilor loiale guvernului lui A. al-Thani și parlamentului permanent care păzește instalațiile petroliere din zonă, a confirmat apoi că în spatele atacului se află islamiști radicali și a raportat că controlul asupra câmpului a fost pierdut.
Procesul de producție din Mabrouk, de unde erau extrași aproximativ 40.000 de barili pe zi, a fost oprit în decembrie 2014, după ce alianța pro-islamistă „Libya Dawn”, care cucerise capitala, a început o ofensivă pe „semiluna petrolieră” (coasta Golfului Sirte), controlată de trupele proguvernamentale.
Erau trei terminale petroliere acolo, inclusiv cel mai mare, Es Sidr.
În același timp, Total și-a îndepărtat angajații din țară încă din 2013.
Libia are cele mai mari rezerve de hidrocarburi din Africa.
La începutul anului 2020, volumul rezervelor dovedite de petrol era estimat la 48,4 miliarde de barili.
Înainte de răsturnarea și uciderea lui M. Gaddafi în 2011 și de începutul războiului civil, Libia era al 12-lea cel mai mare exportator de petrol din lume.
Țara este membră a OPEC, dar nu participă la actualele acorduri OPEC+ de reducere a producției de petrol.
S-a raportat anterior că Libia dorește să coopereze cu companii rusești în domeniul explorării geologice și al producției de petrol.