- Rasool a fost anterior ambasador al țării în SUA din 2010 până în 2015, înainte de a fi numit din nou pentru post în 2025. A fost născut și a crescut în Cape Town. Când avea nouă ani, el și familia sa au fost luați cu forța dintr-un apartament care era declarat doar pentru albi. Pe măsură ce a crescut, a devenit mai interesat de politică și a spus că evacuarea a fost un moment semnificativ în educația sa care i-a ghidat viitorul, transmite BBC.
Ebrahim Rasool gets fired for speaking truth about white racists in America
Marco Rubio and Donald Trump can’t stand any person who challenges their racism.
They want to talk alone about others
Pres Ramaphosa must reject any proposed US Ambassador to South Africa who has been… pic.twitter.com/sHwKTXcn4Q
— Constitution First ???????? (@Constitution_94) March 15, 2025
Secretarul de stat Marco Rubio spune că ambasadorul “nu mai este binevenit în marea noastră țară”. Într-o postare pe X, Rubio l-a acuzat pe ambasadorul Ebrahim Rasool că urăște America și președintele Donald Trump. El l-a descris ca fiind un “politician rasist”, adăugând că “nu avem nimic de discutat cu el”.
În postarea sa de vineri, Rubio a făcut trimitere la un articol de la publicația de dreapta Breitbart care a citat unele dintre remarcile recente ale lui Rasool făcute în timpul unei prelegeri online despre administrația Trump.
“Ceea ce Donald Trump lansează este un atac asupra celor care sunt la putere, prin mobilizarea unui suprematism împotriva actualului, acasă… și în străinătate”, a spus Rasool la eveniment, transmite BBC. El a adăugat că mișcarea Maga a fost un răspuns “la date foarte clare care arată mari schimbări demografice în SUA, în care electoratul cu drept de vot… se preconizează că va deveni 48% alb”.
“Atâta timp cât Africa de Sud continuă să sprijine actorii răi de pe scena mondială și permite atacuri violente asupra fermierilor nevinovați ai minorităților defavorizate, Statele Unite vor opri ajutorul și asistența acordată țării”, potrivit unui comunicat al Casei Albe. O fișă informativă de la Casa Albă afirmă că țara “discriminează în mod flagrant descendenții minorităților etnice ai grupurilor de coloniști”.
Poziția administrației Trump
După revenirea sa la Casa Albă, în ianuarie, Donald Trump a acuzat Pretoria că îi tratează în mod “injust” pe descendenţii coloniştilor europeni şi a înfiinţat chiar o procedură de azil în SUA pentru “refugiaţii afrikaners”.
În afară de faptul că a tăiat orice ajutor pentru Africa de Sud, Trump a decis că SUA vor încuraja “reinstalarea” acestora, “care fug de discriminarea rasială încurajată de guvernul” sud-african.
Preşedinţia Africii de Sud consideră “regretabilă” expulzarea ambasadorului său din SUA, acuzat de şeful diplomaţiei americane Marco Rubio că “îl urăşte” pe Donald Trump şi declarat “persona non grata”, informează sâmbătă AFP şi Reuters. “Preşedinţia (sud-africană) a luat act de expulzarea regretabilă a ambasadorului Africii de Sud din SUA, Ebrahim Rasool”, anunţă un comunicat difuzat de Pretoria, care se declară cu toate acestea “hotărâtă să construiască o relaţie reciproc avantajoasă” cu Washingtonul.
Acuzațiile lui Musk
Elon Musk, nativ din Africa de Sud şi aliat puternic al lui Donald Trump, a acuzat la rândul său guvernul sud-african de discriminare faţă de populaţia albă.
Contextul mai larg
Un alt motiv de fricţiune între Pretoria şi Washington îl constituie plângerea pentru “genocid” depusă în 2023 de Africa de Sud împotriva Israelului la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga.
În februarie, preşedintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a declarat că doreşte să viziteze Statele Unite, recunoscând că “totul părea să deraieze” între el şi Donald Trump după un prim apel telefonic al celor doi, la revenirea preşedintelui american la putere.
Administraţia Trump ia în considerare introducerea unor restricţii de călătorie pentru cetăţenii anumitor ţări, potrivit unor surse familiarizate cu subiectul şi unui memoriu intern obţinut de Reuters. Memorandumul enumeră un total de 41 de ţări în trei grupuri, scrie News.ro.
Primul grup, format din 10 ţări, inclusiv Afganistan, Iran, Siria, Cuba şi Coreea de Nord, ar face obiectul unei suspendări totale a vizelor. Eritreea, Haiti, Laos, Myanmar şi Sudanul de Sud – care alcătuiesc al doilea grup – ar face obiectul unor suspendări parţiale, care ar afecta, printre altele, vizele turistice şi de student.
Cele douăzeci şi şase de ţări din al treilea grup – inclusiv Belarus, Pakistan şi Turkmenistan – ar putea avea vizele parţial suspendate dacă guvernele lor „nu depun eforturi pentru a remedia deficienţele în termen de 60 de zile”, se arată în memorandum.
Un oficial american, care a solicitat anonimatul, a declarat că lista ar putea fi modificată şi că aceasta trebuie încă să fie aprobată de administraţia SUA, în special de secretarul de stat Marco Rubio.