Totul depinde de târguiala lui Putin cu SUA și dacă va reuși să câștige cei mai buni condiții posibil în durul „poker” care se desfășoară, astfel încât acordul să fie însoțit de ridicarea sancțiunilor occidentale, sau cel puțin a majorității.
În primul dintre aceste scenarii, care este cel mai extrem, o pace în Ucraina ar fi însoțită de o ridicare completă a sancțiunilor, care la rândul ei s-ar combina cu redeschiderea conductei Nord Stream 1. Aceasta, desigur, necesită, în primul rând, ca Germania să dea „undă verde”, iar în al doilea rând, ca investiții semnificative să fie făcute, deoarece gazoductul a suferit daune în septembrie 2022.
Potrivit analiștilor, un astfel de scenariu ar duce la o prăbușire a prețurilor gazelor naturale pe piața europeană chiar și la nivelurile la care se aflau în martie 2021. Adică la 15 euro pe megawat-oră sau cu 60% mai mici decât nivelurile actuale.
În cel de-al doilea scenariu, experții prevăd o ridicare treptată a sancțiunilor împotriva Moscovei pe o perioadă de 5 ani, cu tot ceea ce presupune aceasta pentru redresarea fluxurilor rusești către Europa, care se va desfășura în rate. Putin, însă, nu este unul care să se supună logicii „lua-l sau lasă-l” și nici nu este obișnuit să ia decizii pripite sub presiune. Analiştii estimează că îi va fi greu să accepte un acord de pace cu menţinerea sancţiunilor.
O arată manevrele sale și modul în care aruncă mingea înapoi la Washington cu privire la propunerea de încetare a focului, încercând să câștige timp. În orice caz, rămâne pe masă scenariul unui acord cu ridicarea treptată a sancțiunilor, ceea ce se traduce printr-o detensionare mai lentă a prețurilor la gazele naturale pe piețe. Ieri s-a închis puțin peste 41 de euro/MWh.
Deși în acest moment nu există indicii oficiale că Europa intenționează să ridice sancțiunile și să revină la gazul rusesc, cert este că în culise au loc agitații. Raportul din ianuarie al FT conform căruia țări precum Germania, Ungaria, Slovacia și altele discutau despre o reluare
a fluxurilor rusești, ca parte a unei posibile reglementări pentru a pune capăt ostilităților, mergea în această direcție, deși a fost negat de guvernul de tranziție de la Berlin.
De asemenea, cu câteva zile în urmă, declarațiile lui Putin că un posibil acord de cooperare energetică între Moscova și Washington ar duce la o creștere a fluxurilor rusești către Europa au dus la o scădere cu 5% a prețului contractelor futures la Bursa de la Amsterdam (TTF).
O analiză recentă a firmei de consultanță Timera Energy enumeră trei scenarii posibile pentru redresarea fluxurilor rusești către Europa.
• Ridicarea sancțiunilor occidentale asupra proiectului „Arctic LNG” al Rusiei. Ca impact direct, se estimează că volume de gaz natural lichefiat rusesc egale cu 9 miliarde de metri cubi vor intra pe piețe în 2025.
• Reluarea treptată a fluxurilor de tranzit rusești prin Ucraina, care au fost întrerupte la începutul lunii ianuarie, ca urmare a deciziei guvernului Zelensky de a nu reînnoi acordul de tranzit cu Moscova. Impactul aici va fi că încă 15 miliarde de metri cubi vor „cădea” pe piețele europene, în plus față de cele 9 miliarde de „Arctic LNG”.
Dar în acest caz particular, o serie de dispute juridice complexe între Gazprom și o serie de companii europene vor trebui mai întâi soluționate.
• Reluarea rapidă a fluxurilor rusești prin Ucraina. Rezultatul unei mișcări atât de mult mai mari se traduce printr-un aflux de gaz natural rusesc pe piețele europene de ordinul a 50 de miliarde. metri cubi, depășind întotdeauna 9 miliarde. de „Arctic LNG”.
Există multe întrebări despre scenarii și prețuri. Printre acestea, și sub care „umbrelă” unui acord mai larg Rusia-SUA se vor deschide robinetele Gazprom, când producătorii americani au devenit stăpânii absoluti ai jocului pe piața europeană. Ei dețin acum o cotă de peste 45% în aprovizionarea cu GNL a Europei, lucru pe care, evident, nu vor accepta să piardă.
Potrivit analiștilor, orice creștere a fluxurilor rusești va avea loc probabil în perioada 2025-2027, oferind o reducere a prețurilor pe termen scurt pe piețele europene din UE și în timp ce o creștere semnificativă a exporturilor de GNL (2027) din SUA, Qatar și alte țări este iminentă.
În plus, așa cum a declarat ieri președintele Metlen la conferința Ideas Circle, prețurile pot reveni la locul în care erau în două moduri: „Fie sunt finalizate toate investițiile din întreaga lume, astfel încât oferta de GNL să crească. „Sau ar putea exista un „tip de pace” cu Rusia, care ar permite energiei ruse să curgă din nou în Europa”, a spus Evangelos Mytilineos.
Cert este că bătălia globală pentru aprovizionarea Europei cu gaze naturale este un joc politic pentru jucători puternici care pot lua dimensiuni imprevizibile și, în timp ce Comisia vorbește despre a deveni mai puțin dependentă de gazul rusesc, chiar și în scenariul în care sancțiunile sunt relaxate.
„Chiar vrem să devenim dependenți din nou de un agresor precum Rusia? „Evident că nu”, a declarat ieri comisarul pentru energie Dan Jorgensen, trimițând mesajul că, chiar dacă sancțiunile vor fi ridicate, UE va trebui să se bazeze pe alți furnizori. Cu diferența că dependența excesivă de Rusia a fost înlocuită cu dependența de GNL din SUA și Qatar.
Starea actuală a posibilelor coridoare de recuperare a gazului rusesc către piețele europene este următoarea:
Nord Stream 1: A suferit daune serioase din cauza sabotajului din 2022. Orice redeschidere ar presupune investiții serioase.
Nord Stream 2: O secțiune a acestuia, cu o capacitate de 27,5 miliarde metri cubi rămâne intacți, dar compania de conducte este în faliment din 2022 și orice exploatare a conductei necesită investiții semnificative, precum și proceduri de licențiere.
Yamal: Polonia se opune oricărei redeschideri a conductei Yamal, așa că această rută pare destul de dificilă.
TurkStream: continuă să funcționeze la niveluri chiar peste capacitatea sa nominală.
Tranzit în Ucraina: Fluxurile au fost întrerupte în ianuarie 2025, odată cu încheierea acordului de tranzit pentru transportul gazului rusesc prin Ucraina către piețele europene. Este considerată cea mai fiabilă dintre toate rutele de mai sus.