Ucraina cumpără gaz natural lichefiat din SUA pe fondul discuțiilor Trump-Putin privind încheierea războiului

Președintele SUA, Donald Trump, a spus că va vorbi marți cu rusul Vladimir Putin despre încheierea războiului din Ucraina, cu concesiunile teritoriale de la Kiev și controlul centralei nucleare Zaporizhzhia, care ar putea avea un loc proeminent în discuții.

Importurile de gaze americane în Ucraina au potențialul de a consolida un parteneriat economic cu Washingtonul, iar prezența gazului american în depozitele Ucrainei ar putea descuraja atacurile rusești.

Ucraina a fost de acord să majoreze achizițiile de gaze din SUA pentru a-și satisface cererea de energie, după ce Rusia și-a deteriorat instalațiile de producție și stocare a gazului.

Mișcarea ar fi fost de neconceput în urmă cu doar 10 ani, deoarece Ucraina depindea 100% de gazul rusesc, care acoperea și aproape 40% din necesarul de gaz al Uniunii Europene.

Dar trei ani de război au rupt decenii de relații economice dintre Rusia și UE și Ucraina și înlocuirea gazului rusesc cu livrări din SUA.

Un înalt oficial din domeniul energiei ucrainene a declarat luna aceasta pentru Reuters că Ucraina ar putea importa cantități mari de gaz american în acest an prin terminale din Germania, Grecia, Lituania și Polonia.

„Combustibilul va proveni dintr-un transport de GNL din SUA. După regazificare, gazul va fi transportat la granița polono-ucraineană”, a spus Naftogaz cu privire la cea mai recentă înțelegere, adăugând că gazul urmează să sosească în aprilie.

Acesta a adăugat că gazul va fi folosit pentru a „crea rezerve strategice de gaze”, cruciale pentru securitatea energetică a Ucrainei.

Operatorul de transport al gazelor din Ucraina a declarat că Ucraina ar putea primi GNL de pe cele mai ieftine rute poloneze și lituaniene, dar interconexiunea poloneză a permis importul de doar până la 7 milioane de metri cubi pe zi, față de cererea de 20-25 de milioane.

Au trecut mai bine de trei ani de când începutul războiului din Ucraina a determinat creșterea prețurilor la gaze și a condus la o regândire completă a politicii energetice europene, în timp ce țările s-au grăbit să pună capăt dependenței lor de Rusia.

SUA este cel mai mare exportator mondial de GNL și a jucat un rol major în aprovizionarea Europei de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Importurile de gaze ale Ucrainei au crescut de aproape zece ori în februarie, după o serie de atacuri cu rachete rusești asupra producției sale de gaze.

Naftogaz și DTEK, cea mai mare firmă energetică privată a Ucrainei, au declarat că forțele ruse au vizat infrastructura energetică a Ucrainei, distrugând instalațiile de producție de gaze.

Rusia neagă că a vizat infrastructura civilă, dar consideră sistemul de putere ucrainean ca o țintă legitimă în războiul său.

„Livrarea stabilă de gaz rămâne prioritatea noastră principală. Cooperarea cu Orlen extinde capacitatea Ucrainei de import de GNL și sporește securitatea energetică”, a declarat Roman Chumak, președintele interimar al consiliului de administrație al Naftogaz.

„Diversificăm sursele de aprovizionare pentru a asigura o aprovizionare fiabilă și accesibilă cu gaze, în special pe fondul atacurilor ruse în curs asupra infrastructurii noastre”, a adăugat el.

Cea mai recentă înțelegere este a doua în baza unui memorandum de înțelegere între Naftogaz și Orlen și urmează unei livrări anterioare, tot de 100 milioane metri cubi.

Aurul sparge recordul istoric! Se anunță vremuri tulburi pentru piețele financiare

Produsul românesc, mai scump ca aurul, pentru care străinii plătesc o avere. Românii nu își permit să îl consume