Potrivit CREA, în februarie, veniturile lunare din exporturile de combustibili fosili ale Rusiei au scăzut cu 3% de la lună la lună, la 640 de milioane de euro pe zi, comparativ cu 687 de milioane de euro pe zi în ianuarie 2025, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Raportul include și Republica Moldova, care este menționată drept a patra destinație de export al gazului natural rusesc, la egalitate cu Serbia, fiind întrecute doar de statele UE, China și Turcia.
CREA nu oferă date mai detaliate cu privire la volumul și valoarea importurilor de gaze din Rusia în Republica Moldova, dar graficul inclus în raportul pentru februarie este practic identic cu cel din ianuarie 2025.
Anterior, până în februarie 2024, rapoartele CREA erau mai detaliate și includeau separat statele UE.
De notat că autoritățile de la Chișinău susțin că Republica Moldova nu mai cumpără de doi ani gaze de la Gazprom.
În același timp, ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov, a declarat în cadrul unei emisiuni la postul TVC21 că atât gazul livrat în regiunea transnistreană de firma maghiară MET, cât și gazul ce ajunge la Chișinău ar fi din Rusia, doar că este cumpărat de pe bursele europene.
Franța, cel mai mare importator de gaze rusești din UE
Datele CREA relevă că, în februarie 2025, cinci state UE – Franța, Ungaria, Slovacia, Belgia și Spania – au cumpărat petrol, gaze naturale livrate prin conducte și GNL din Rusia în valoare de 1,3 miliarde de euro, relatează CREA.
UE a acordat o scutire pentru țițeiul rusesc importat prin ramura de sud a conductei Druzhba către Ungaria, Slovacia și Cehia. În timp ce gazul rusesc și GNL rămân nesancționate, tranzitul conductei prin Ucraina s-a încheiat în decembrie 2024, terminând livrările de gaze Gazprom către Slovacia, Cehia, Austria, dar și regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Franța a fost cel mai mare importator de combustibili fosili ruși în UE. Importurile sale, care au inclus GNL rusesc, au totalizat 399 de milioane de euro.
„Totuși, faptul că acest gaz este importat prin Franța nu înseamnă neapărat că este consumat acolo. Un studiu recent indică faptul că GNL rusesc care intră în Franța prin terminalul Dunkerque este livrat în Germania”, susțin experții CREA.
Ungaria a fost al doilea cel mai mare importator, achiziționând 307 milioane de euro de combustibili fosili ruși în februarie. Acestea au inclus țiței (191 de milioane de euro) și gaze prin conducte (117 milioane de euro).
Pe locul trei se află Belgia, importând exclusiv GNL în valoare de 266 de milioane de euro. În timp ce consumul de gaz în Belgia a scăzut cu 11% de la lună la lună, exporturile din Belgia către alte state membre au crescut cu 60% în aceeași perioadă, ceea ce sugerează că este posibil ca o parte din GNL rus să nu fi rămas în țară.
Slovacia, al patrulea cel mai mare cumpărător din UE, a importat combustibili fosili ruși în valoare de 253 de milioane de euro. 70% din importurile Slovaciei au fost țiței rusești prin conducte, evaluate la 175 de milioane de euro. Țițeiul rusesc este rafinat în produse petroliere și reexportat în Cehia. Acest lucru poate continua deoarece scutirea Slovaciei de la interdicția de a exporta produse petroliere fabricate din țiței rusesc, care s-a încheiat în decembrie 2024, a fost prelungită până în iunie 2025.
Datele CREA mai arată că cel mai mare cumpărător de combustibili fosili din Rusia rămâne China, cu o cotă de aproape 40% (5,4 miliarde de euro) din veniturile lunare din export ale Rusiei de la primii cinci importatori. Țițeiul a reprezentat 70% (3,8 miliarde de euro) din importurile Chinei din Rusia.
Urmează India cu importuri evaluate la 3,83 miliarde de euro. Țițeiul a reprezentat 77% din aceste importuri.
Pe locul trei se află Turcia cu importuri de combustibili fosili din Rusia în valoare de 2,5 miliarde de euro.
UE a fost al patrulea cel mai mare cumpărător de combustibili fosili din Rusia, importurile sale reprezentând circa 1,7 miliarde de euro. Aproape jumătate dintre aceste importuri au fost GNL rusesc, evaluat la 861 de milioane de euro.
Precizăm că datele analiștilor de la CREA se bazează pe informații obținute de la compania de analiză Kpler, portalul Marine Traffic, ENTSOG și date statistice de la Eurostat.