Chirurgul Mircea Beuran atrage atenţia asupra creşterii numărului de cazuri de cancer digestiv, concomitent cu scăderea vârstei pacienţilor care suferă de această afecţiune. ”Nu există zi în chirurgie să nu operăm minim 2-3, maxim 5-7 cancere de tub digestiv în fiecare zi. Vârsta bolnavilor a scăzut şi la 30 de ani”, a afirmat medicul.
Profesorul Mircea Beuran a afirmat că tot mai mulţi pacienţi ajung pe masa de operaţie după ce sunt diagnosticaţi cu cancer de tub digestiv.
”Nu există zi în chirurgie să nu operăm minim 2-3, maxim 5-7 cancere de tub digestiv în fiecare zi. Deci este un pressing pe care îl face această boală către serviciile noastre. Unele din ele sunt cancere venite în complicaţii, hemoragii, ocluzii, perforaţii, peritonite, altele sunt descoperite cu diferite ocazii în care fie că îşi caută de sănătate sau îşi schimbă locul de muncă şi ai nevoie de un screening pe care să îl faci şi descoperă lucrul acesta”, a afirmat, luni seară, la , profesorul Mircea Beuran.
Potrivit acestuia, a scăzut mult şi vârsta la care sunt diagnosticaţi pacienţii.
”Categoria de vârstă este, aşa, o extremă în jur de 30, iar cealaltă extremă se duc în decada 6-7. Deci decada de 6-7 obişnuită a coborât către decada a treia. Frecvenţa cea mai mare o avem pe cancerul de colon şi rect, urmează cancerul de stomac, apoi avem cancerul de pancreas, avem cancere cu metastaze hepatice, care unele din ele necesită intervenţii chirurgicale şi la tumora primară şi la cele secundare”, a adăugat Mircea Beuran.
Una dintre cauzele cancerelor de tub digestiv este legată de alimentaţia nesănătoasă. Profesorul a explicat că acest tip de alimentaţie întreţine bolile inflamatorii ale tubului digestiv care, la rândul lor, se pot dezvolta şi pot provoca polipii care, crescând şi nefiind descoperiţi la timp, pot deveni maligni.