Săptămânalul polonez „Wprost” își dedică prima pagină eșecului negocierilor dintre Rusia și Statele Unite pentru a pune capăt conflictului din Ucraina. Ziarul se teme că Donald Trump va insista să parieze pe Moscova și nu pe Kiev, deşi Rusia „nu este deloc interesată de un armistițiu”, scrie COURRIER INTERNATIONAL, relatează Rador Radio România.
Un Vladimir Putin în costum, călare pe un elefant republican care îl simbolizează pe Donald Trump, îl sfidează cu un telefon pe care i-l flutură în fața trompei. Săptămânalul polonez conservator „Wprost” o afirmă răspicat pe prima pagină și într-un editorial: președintele american este ridiculizat de omologul său rus, cu care încearcă de câteva săptămâni să negocieze o încetare a ostilităților în Ucraina.
Fără succes, potrivit presei, care citează ca dovadă ultima întâlnire lungă dintre cei doi lideri, pe 18 martie, care trebuia să ducă la un armistițiu în atacurile împotriva infrastructurii energetice.
„La două ore după încheierea conversației lor, rușii au întrerupt alimentarea cu electricitate a orașului Sloviansk, [în regiunea] Donețk”, cu tiruri de rachete, constată „Wprost”, care deplânge că „de la invadarea Crimeii de către Rusia în 2014, până la izbucnirea unui război pe scară largă în 2022, ucrainenii au avut circa 200 de cicluri de negocieri cu rușii, în care au fost negociate 20 de tipuri diferite de încetare a focului. Toate au fost în cele din urmă încălcate de Moscova”.
Jurnalistul de la „Wprost” critică atitudinea lui Donald Trump, care și-a pus încrederea în Vladimir Putin, singurul responsabil pentru agresiunea din Ucraina, și nu în președintele ucrainean, Volodimir Zelenski: „Acolo unde ar trebui să fie un actor cu adevărat dur, ca în cazul Rusiei, Trump joacă rolul marele molâu, gata să se facă preş în faţa lui Putin”.
Săptămânalul continuă subliniind că „Rusia nu este deloc interesată de un armistițiu”, în ciuda avertismentelor guvernatoarei Băncii centrale ruse, Elvira Nabiulina, care este alarmată de riscul ca „banii pentru a duce un război în același ritm ca astăzi să se epuizeze în 2025”.
Autorul continuă să-şi prezinte propria ipoteză. Noul titular de la Casa Albă, descris ca un „bufon vanitos și avid de elogii”, s-a angajat, se spune, într-o cursă frenetică pentru Premiul Nobel pentru Pace.
Obsedat de această recompensă, Donald Trump ar putea persista să joace rolul îngerului Kremlinului, refuzând să pună în aplicare o „răsturnare decisivă și dură împotriva Rusiei”, singura modalitate de a pune capăt războiului.