AEP: Acreditările eliberate pentru alegerile din 2024 nu sunt valabile şi pentru scrutinul de pe 4 mai

Acreditările eliberate pentru alegerile prezidenţiale din 2024 nu sunt valabile şi pentru scrutinul din data de 4 mai, anunţă Autoritatea Electorală Permanentă.

AEP reaminteşte joi, într-o postare pe Facebook, că observarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 se realizează în condiţiile stabilite prin Hotărârea nr. 8/2025 privind aprobarea procedurii de acreditare, a modelelor documentelor de acreditare şi a modelelor ecusoanelor persoanelor acreditate la alegeri.

Documentele de acreditare emise sunt valabile la ambele tururi de scrutin.

Potrivit legii, pentru acreditarea la alegerile prezidenţiale, asociaţia sau fundaţia interesată trebuie să depună la Autoritatea Electorală Permanentă o cerere, până cel mai târziu la data de 19 aprilie.

Cererea va fi însoţită de o copie a statutului şi o copie a hotărârii judecătoreşti de înfiinţare, din care să rezulte că asociaţia sau fundaţia desfăşoară activităţi de apărare a democraţiei şi a drepturilor omului şi este legal constituită cu cel puţin 6 luni înaintea datei alegerilor.

În cel mult 5 zile de la data înregistrării cererii, AEP eliberează asociaţiilor şi fundaţiilor din România care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege documentele de acreditare.

Pe baza documentului de acreditare emis de către Autoritatea Electorală Permanentă, asociaţia sau fundaţia poate desemna ca observatori interni numai persoane care nu au apartenenţă politică.

Asociaţiile şi fundaţiile acreditate de către AEP au dreptul de a emite ecusoane pentru observatorii lor.

Observatorii interni pot asista la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare şi/sau ale birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă numai pe baza ecusonului, însoţit de actul de identitate.

Totodată, AEP acreditează, la cerere, reprezentanţii instituţiilor mass-media străine.

Cererile vor fi însoţite de copiile documentelor de călătorie, precum şi de copii ale documentelor emise de instituţii mass-media străine, redactate în limba română, engleză sau franceză, din care rezultă calitatea de jurnalist.

Reprezentanţii instituţiilor mass-media străine, care deţin carnet valabil de corespondent, eliberat de Ministerul Afacerilor Externe, vor transmite AEP doar cererea de acreditare, însoţită de o copie a respectivului carnet de corespondent.

Autoritatea Electorală Permanentă acreditează, la cerere, şi observatori internaţionali.

Cererile vor fi însoţite de copiile documentelor de călătorie, precum şi de copii ale documentelor emise de organizaţii străine sau internaţionale care desfăşoară activităţi în domeniul electoral, redactate în limba română, engleză sau franceză, din care rezultă că persoanele care solicită acreditarea sunt desemnate, mandatate sau recomandate să observe alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.

Observatorii internaţionali şi reprezentanţii instituţiilor mass-media străine pot asista la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare şi/sau ale birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă numai pe baza documentului de acreditare emis de către Autoritatea Electorală Permanentă, care este valabil şi în copie, însoţit de actul de identitate.

Reprezentanţii instituţiilor mass-media româneşti pot asista la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare şi/sau ale birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă şi au acces în imobilele şi încăperile în care acestea îşi desfăşoară activitatea numai în baza actului de identitate şi a legitimaţiei de jurnalist.

Persoanele acreditate şi reprezentanţii instituţiilor mass-media româneşti au acces în secţiile de votare şi pot asista la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare, începând cu ora 6:00 şi terminând cu momentul încheierii şi semnării de către membrii biroului electoral al secţiei de votare a procesului-verbal de constatare a rezultatelor votării în secţia respectivă.

Totodată, acestea au acces în imobilele şi încăperile în care îşi desfăşoară activitatea birourile electorale pentru votul prin corespondenţă şi pot asista la toate operaţiunile respectivelor birouri electorale.

Aceste persoane nu pot interveni în niciun mod în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, având numai dreptul de a sesiza în scris preşedintele biroului electoral în cazul constatării unei neregularităţi. Orice act de propagandă electorală, precum şi încălcarea în orice mod a prevederilor legale atrag îndepărtarea imediată a persoanei respective din secţia de votare sau sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă, după caz, mai arată documentul.

Filmarea şi/sau fotografierea locurilor publice din sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă, din zona de votare sau din localul secţiei de votare, după caz, vor/va putea fi efectuate/efectuată fără a aduce atingere secretului votului.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Play-off-ul Ligii a 2-a: FK Csikszereda – FC Voluntari, scor 2-0

Rareș Bogdan, după ce membrii CNA i-au eliminat emisiunea lui Marius Tucă: Așa începe erdoganizarea, putinizarea