Președintele american Donald Trump a declarat că ar putea reduce tarifele asupra Chinei pentru a ajuta la încheierea unui acord pentru ca aplicația video TikTok să fie vândută de proprietarul său chinez ByteDance.
Trump a mai spus că este dispus să prelungească termenul limită de 5 aprilie pentru găsirea unui cumpărător non-chinez al platformei, informează BBC.
În ianuarie, el a întârziat punerea în aplicare a unei legi adoptate sub administrația Biden, pentru a interzice TikTok.
Legislația, care a fost promulgată în 2024, a invocat motive de securitate națională pentru ordinul de vânzare sau interdicție.
„În ceea ce privește TikTok, China va trebui să joace un rol în asta, posibil sub forma unei aprobări, poate, și cred că vor face asta”, a declarat Trump reporterilor miercuri.
„Poate le voi oferi o mică reducere a tarifelor sau ceva pentru a face acest lucru”, a adăugat el.
Trump a mai spus că se așteaptă ca cel puțin schița unui acord să fie atinsă până la termenul limită de 5 aprilie.
Ca răspuns la comentarii, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei a declarat că Beijingul „și-a declarat în mod repetat poziția. Opoziția Chinei față de impunerea de tarife suplimentare a fost întotdeauna consecventă și clară”.
Trump a făcut comentariile după ce anunțând noi taxe de import de 25% pentru toate mașinile și piesele auto intrarea în SUA într-o mișcare care amenință să extindă războiul comercial global.
BBC a contactat TikTok pentru comentarii.
Cel mai mare punct de blocaj pentru finalizarea unui acord de vânzare a afacerii TikTok, care valorează zeci de miliarde de dolari, a fost întotdeauna asigurarea acordului Beijingului.
În prima sa zi la Casa Albă, pe 20 ianuarie, președintele a amenințat cu mai multe taxe de import asupra Chinei dacă nu aprobă un acord TikTok.
Aplicația extrem de populară este folosită de aproximativ 170 de milioane de americani.
Trump, care a cerut interzicerea TikTok în primul său mandat de președinte, are acum un cont pe platformă.
El are peste 15 milioane de urmăritori și a spus că a primit miliarde de vizualizări pe aplicație în timpul campaniei sale pentru alegerile prezidențiale.
Acest lucru a dublat tarifele pe care Trump le-a impus celei de-a doua economii ca mărime a lumii 4 februarie.
Pe 10 februarie, China a răspuns cu propriile tarife, inclusiv o taxă de 10-15% pentru unele produse agricole americane.
Beijingul a vizat, de asemenea, diverse companii americane de aviație, apărare și tehnologie, adăugându-le la o „listă de entități nesigure” și impunând controale la export.
Taxa de 10% a fost dublată la 20% pe 4 martie.
China a cerut SUA să revină la dialogul cu Beijingul cât mai curând posibil.