Culisele scandalului de la Primăria Capitalei și jocul politic pentru prezidențiale

Ședința de ieri a Consiliului General (CGMB) a adus mai multe surprize cu impact politic, atât la nivelul Bucureștiului, dar și pentru alegerile prezidențiale.

Pe de o parte, cetățeni nemulțumiți au venit să ceară socoteală primarului, în ciuda absenței acestuia de la ședință. Dacă unele persoane, revoltate de blocarea investiției finalizate într-un bloc de locuințe sociale din Sectorul 6, pentru care Nicușor Dan amână semnarea documentelor, au reușit să schimbe câteva cuvinte cu edilul, nu același lucru se poate spune despre locuitorii străzii Mircești, din sectorul 1, ale căror locuințe sunt puse în pericol prin devierea – ilegală, susțin ei – a traficului din zona Chibrit. În ultimele 8 luni viața acestora a devenit un coșmar, casele în care locuiesc riscând surparea din cauza autobuzelor și a altor mașini de mare tonaj relocate pe artera îngustă, iar apelurile disperate nu au primit niciun răspuns din partea Municipalității.

Însă în doar cele câteva minute cât a participat la ședință, Nicușor Dan a făcut un gest politic interesant, solicitând retragerea propunerii de buget de pe ordinea de zi. Ulterior, a declarat că va negocia cu majoritatea PSD-PNL-PUSL o formă acceptabilă a documentului. Totuși, ulterior s-a anunțat dezamăgit cu privire la resursele avute la dispoziție, acuzând că proiectele de investiții nu vor găsi finanțare. Sursele noastre politice indică, însă, o decizie guvernamentală corectă, având în vedere lipsa oricăror investiții majore în ultimii 5 ani (finanțarea externă a termoficării fiind obținută în mandatul Gabrielei Firea), pe lângă pagubele uriașe din blocarea urbanismului, din sentințe judecătorești definitive și din amenzile și penalitățile plătite tot din bani publici.

După cum redacția noastră a arătat recent, totalul proiectelor publice ratate din cauza suspendării PUZ Sector 2 însumează 1,7 miliarde de euro, bani pierduți și care ar fi putut fi cheltuiți pentru 3 pasaje rutiere, 5 spitale, baze sportive la Lia Manoliu sau Dinamo, școli, grădinițe și spații verzi. Conform avocatului Radu Dinulescu, „printre obiectivele de investiții afectate, care aveau finanțare stabilită prin PNRR sau prin alte programe europene și naționale, regăsim Baza Sportivă Multifuncțională – Dinamo București, Complexul Sportiv Național de Tenis – Lia Manoliu, Ansamblul medical nou de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul nou de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Centru de Excelență în Oncologie „C.C. ILIESCU”, Rețeaua de infrastructură pentru transportul verde, respectiv Amenajare Piste de Biciclete pe raza Sectorului 2, extinderea traseelor pentru tramvai pe ruta Pipera-Pantelimon, 3 pasaje vitale fluidizării traficului – Gherghiței, Baicului, Ferdinand, amenajarea, reconfigurarea și sistematizarea zonelor (malurile) aferente salbei de lacuri din Sectorul 2.”

Procese „fără număr”: prejudiciu peste 50 de milioane de euro

Pentru nepunerea în executare a sentințelor rămase definitive, totalul pagubelor cunoscute public se ridică la 47.577.143 Euro și 26.439.107 lei, separat de cele din dosarele în care nu cunoaștem cuantumul pretențiilor. Conduita evident nelegală, de a sfida instanțele și a nu respecta deciziile acestora au generat litigii cu obiectul „Sancțiune pentru neexecutare hotărâre”, în cadrul cărora Primarul General, CGMB și/sau Municipiul București, după caz, au fost obligați la plata unor importante sume de bani, constând în amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere și/sau penalitate cuprinsă între 100-1.000 lei pe zi de întârziere, sancțiuni generate expres de refuzul nejustificat de a aduce la îndeplinire obligațiile stabilite prin sentințe irevocabile. Suplimentar, în unele dintre cazuri, neîndeplinirea obligațiilor stabilite prin hotărârile judecătorești definitive a generat și litigii având ca obiect „despăgubiri”. Din păcate, toate sumele sunt plătite de Municipiul București, care este astfel prejudiciat, din taxele contribuabililor. Se adaugă cheltuielile de judecată acordate părților adverse, precum și onorariile plătite avocaților Primăriei.

Blocarea ilegală a unui contract obținut prin licitație: peste 60 de milioane de euro

Prejudiciile generate de nesemnarea contractului de atribuire a achiziției de tramvaie de către STB de la Electroputere VFU Pașcani SA, se ridică la sume amețitoare, după ce magistrații au verificat documentația și au stabilit, definitiv, că întreaga procedură s-a derulat conform legii. Astfel, 27.476.002,8 lei reprezintă doar totalul penalităților pentru perioada 12.12.2023 – 12.03.2024. La aceasta se adaugă 1.526.444,6 lei pe fiecare zi de întârziere, calculate începând cu 05.12.2024, separat de valoarea efectivă a contractului pentru cele 40 de tramvaie de 18m. Valoarea uriașă a pagubei a determinat Consiliul General să aprobe, de principiu, garantarea unui împrumut pentru că operatorul de transport să poată pune în aplicare sentința judecătorilor.

Favorizarea părții adverse în litigii: alte milioane gaură la buget

Surse juridice consideră că doar în Dosarul nr. 10238/2/2019 există o suspiciune de natură penală privind favorizarea părții adverse în litigii în care Municipalitatea este implicată. Astfel, ar exista indiciile unei conivențe între intimatul-reclamant Municipiul București, prin primarul general, și apelanta-pârâtă S.C. T&B Impex SRL. Astfel, după pierderea procesului, prejudiciile stabilite sunt de peste 6,3 milioane lei. Aceeași conduită ar fi fost remarcată și în zecile de procese în care ONG-urile prietene edilului au fost susținute de către Nicușor Dan, împotriva actelor administrative ale PMB, deși legea obligă orice primar să apere în instanță deciziile instituției pe care o reprezintă. Un exemplu este chiar Asociația Salvați Bucureștiul. Cheltuielile de judecată suportate efectiv de către Municipiul București în procese inițiate și pierdute de Asociația Salvați Bucureștiul s-ar ridica la peste 500.000 de lei. În cadrul acestor dosare, creditorul Municipiul București prin Primarul General Nicușor Dan fie nu și-a apărat drepturile în mod corespunzător, pentru a recupera prejudiciul creat, fie, după ce au fost câștigate, în tot sau în parte, unele dosare, nu a făcut demersurile necesare pentru a obține executarea silită a debitoarei ASB. Astfel, conduita creditorului (Municipiul București) a condus la favorizarea debitoarei ASB în dauna intereselor Capitalei.

Amenzi luate în nume propriu, dar plătite din bani publici

Pagubele rezultate din amenzile aplicate de Inspectoratul de Stat în Construcții persoanei fizice Nicușor Dan, pentru neemiterea în termenul legal a unor certificate de urbanism sau autorizații de construire, au însemnat alte peste 500.000 de lei. Astfel, pe lângă evidentul abuz de a prejudicia interese private legitime, ale căror păgubiți au solicitat și câștigat, de asemenea, sume dispuse ca reparații de către judecători, subiectul este controversat și cu privire la plata efectivă a sumelor. Deși sancțiunile au fost aplicate personal, pe CNP, edilului, acesta le-a achitat din fondurile Municipiului București. Ulterior, pentru contestarea amenzilor, persoana fizică Nicușor Dan (CNP) s-a folosit de departamentul juridic al Municipiului București sau de avocați plătiți din fondurile Municipalității. În ciuda practicii neunitare a instanțelor, în sensul în care în unele cazuri s-a considerat că persoana contravenientă este Nicușor Dan, ca persoană fizică, posesoare de cod numeric personal, iar în altele că ar fi Primarul General, sursele noastre indică existența pentru viitor a unei practici unitare la nivelul Curții de Apel București. Aici s-ar fi stabilit că amenzile sunt legal aplicate lui Nicușor Dan, persoană fizică, nominal, deci ele trebuie achitate din patrimoniul propriu, și nu din bani publici.

În acest context, este dificil de analizat la ce ar fi fost folosite eventualele sume plătite de către Guvern către administrația condusă de Nicușor Dan, dacă doar proiectele neimplementate, pentru care existase finanțare asigurată, împreună cu prejudiciile de sute de milioane de euro, se apropie de valoarea întregului buget pe un an de zile al Municipalității. De asemenea, e de văzut în cel jocul pentru prezidențiale va fi influențat de acuzațiile grave cu care primarul Capitalei se confruntă.

„Romanul adolescentului miop” şi „La Medeleni”, într-o colecţie elegantă la editura Litera

Cutremurul a distrus numeroase clădiri și poduri din Myanmar – Autoritățile supraveghează barajele