Ministrul Culturii, Raluca Turcan, declară sâmbătă că Sibiul este, în aceste zile, capitala simbolică a saşilor din întreaga lume. Ea precizează că îşi doreşte ca ceea ce saşii au construit aici, în Ardeal, să rămână peste timp şi a reafirmat sprijinul Ministerului Culturii pentru conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural din Sibiu şi din Ardeal, inclusiv prin protejarea bisericilor aparţinând comunităţilor săseşti.
”Sibiul este, în aceste zile, capitala simbolică a saşilor din întreaga lume. Aici, la Sibiu, sub motto-ul „Pretutindeni acasă”, saşii transilvăneni plecaţi in strainatate îşi întăresc legăturile cu patria lor de origine, cu prietenii rămaşi în ţară şi aduc cu ei tânăra generaţie, pe pământul părinţilor şi bunicilor lor”, a scris ministrul Culturii pe Facebook.
Raluca Turcan precizează că i-a facut plăcere să fie parte din acest eveniment de anvergură, care se desfăşoară sub patronajul Preşedintelui României, Klaus Iohannis.
”Aflată la cea de-a doua ediţie, „Întâlnirea Internaţională a Saşilor” este prilej de sărbătoare pentru Sibiu şi pentru Transilvania. Parada porturilor populare pe care am văzut-o astăzi în centrul oraşului mi-a umplut sufletul de emoţie şi mi-a oferit un real motiv de mândrie – atât ca ministru al Culturii, cât şi ca sibiancă. Ataşamentul unei comunităţi faţă de tradiţie constituie baza identităţii ei, din care izvorăşte ulterior marea cultură. Felicit comunitatea saşilor transilvăneni pentru acest act de reafirmare a identităţii sale, ce transcende graniţele şi timpul”, a arătat Turcan.
Ministrul a mai spus că unul dintre evenimentele deosebite din cadrul „Întâlnirii Internaţionale a Saşilor” este expoziţia pe care a inaugurat-o la Sala Thalia, dedicată împlinirii a 800 de ani de la emiterea Diplomei Andreane de către regele maghiar Andrei al II-lea.
”Această diplomă a avut un rol foarte important pentru saşii ardeleni, devenind reper fondator pentru o întreagă comunitate. Libertăţile asigurate prin diploma menţionată au rămas în vigoare timp de 650 de ani, până în epoca modernă şi au contribuit la menţinerea acestei comunităţi timp de opt secole”, a afirmat ministrul Culturii.
”Reamintesc în acest context bunele relaţii pe care saşii le-au avut cu celelalte comunităţi din Ardeal, precum şi preţuirea de care această comunitate s-a bucurat şi se bucură în rândurile majorităţii româneşti.Prin urmare, nu e deloc o întâmplare că românii au ales, în două rânduri, un reprezentant al saşilor transilvăneni – pe domnul Klaus Iohannis – drept preşedinte al României. Ca ministru al Culturii îmi doresc ca ceea ce saşii au construit aici, în Ardeal, să rămână peste timp. Reafirm de aceea sprijinul Ministerului Culturii pentru conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural din Sibiu şi din Ardeal, inclusiv prin protejarea bisericilor aparţinând comunităţilor săseşti”, mai afirmă Raluca Turcan.
Ministrul precizează că Institutul Naţional al Patrimoniului a lansat, chiar luna trecută, un nou apel de proiecte finanţate prin Timbrul Monumentelor Istorice iar acţiunea tematică intitulată Edificii de Cult va permite şi restaurarea unor vechi lăcaşuri de cult ale saşilor transilvăneni, demers care comunică respectul statului român pentru trecutul şi viitorul nostru comun.
”De asemenea, tot în vederea protejării moştenirii săseşti, Ministerul Culturii a derulat câteva proiecte concrete în judeţul Sibiu, dintre care : biserica evanghelică din Dobârca; Sediul OAR Filiala Sibiu-Vâlcea din str. Mitropoliei nr. 17; Bastionul Soldisch sau Bastionul Mercenarilor. Un alt edificiu restaurat de Ministerul Culturii este Biserica Săsească din Alma Vii, care a câştigat în acest an unul dintre cele mai prestigioase premii europene pentru patrimoniu, premiul Europa Nostra”, a declarat Turcan
Ea a menţionat că se bucură că după ani de aşteptare, a reuşit ca Patrimoniul Parohiei Evanghelice care se află în Muzeul Naţional Brukenthal să fie recunoscut de Colegiul Muzeului Naţional Brukenthal şi de membrii Parohiei Evanghelice din Sibiu.
”Mulţumesc instituţiilor publice care au grijă de patrimoniul cultural al judeţului, cum ar fi Muzeul Naţional ASTRA (care duce mai departe moştenirea săsească prin programul ASTRA Multicultural), dar şi Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Sibiu şi consiliile locale din judeţ. Felicit din inimă organizatorii „Întâlnirii Internaţionale a Saşilor”: Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania (FDGT) – filială a Forumului Democrat al Germanilor din România, Biserica Evanghelică C.A. din România, asociaţiile saşilor transilvăneni din Germania, Austria, SUA şi Canada, precum şi organizaţiile de tineret ale acestora. Îi mulţumesc în mod special domnului Martin Bottesch, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania pentru invitaţia adresată de a participa la acest eveniment şi felicit Forumul pentru organizarea acestei întâlniri de mare ţinută”, spune Turcan în postare.