Donald Trump vrea să dea o lovitură de mari proporții: Americanii caută minerale prețioase pe fundul oceanului

Dacă va fi semnat, ordinul ar marca cea mai recentă încercare a președintelui american Donald Trump de a exploata zăcăminte internaționale de nichel, cupru și alte minerale esențiale utilizate pe scară largă în economie, după eforturile recente din Groenlanda și Ucraina.

La începutul acestei luni, Trump a invocat puteri extraordinare pentru a stimula producția internă de minerale.

Autoritatea internațională pentru fundul mării – creată prin Convenția Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării, pe care SUA nu a ratificat-o – ia în considerare de ani de zile standarde pentru mineritul la mare adâncime în apele internaționale, deși nu le-a oficializat încă din cauza diferențelor nerezolvate cu privire la nivelurile acceptabile de praf, zgomot și alți factori din această practică.

Ordinul lui Trump privind mineritul la mare adâncime va stipula probabil că SUA intenționează să își exercite drepturile de a extrage minerale critice de pe fundul oceanului și va permite minerilor să ocolească ISA și să solicite autorizații prin codul minier al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice a Departamentului Comerțului al SUA, potrivit surselor.

O astfel de măsură ar putea oferi companiilor miniere un proces formal de autorizare pe care să îl finalizeze și ar evita percepția potențială că acestea urmăresc să exploateze fundul oceanului fără nicio supraveghere.

Planurile sunt în discuție și s-ar putea schimba înainte ca Trump să semneze ordinul, au declarat sursele.

Casa Albă nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Companiile care intenționează să exploateze fundul mării spun că consideră că impactul practicii asupra mediului este semnificativ mai mic decât cel al exploatării miniere pe uscat, deși mai multe grupuri de mediu spun că nu ar trebui să se permită începerea acestei practici, având în vedere riscurile potențiale pentru viața marină.

Orice țară poate permite mineritul la mare adâncime în apele sale teritoriale, la aproximativ 200 de mile marine de țărm. Printre guvernele cele mai interesate de dezvoltarea unor industrii miniere la mare adâncime în apele lor se numără Insulele Cook, Norvegia și Japonia.

Un conflict iscat la UPU a Spitalului Judeţean, aplanat după intervenţia jandarmilor

Cel mai mare producător de gaze naturale din România se extinde în Republica Moldova