Interdicția, care interzice reîncărcarea mărfurilor rusești în porturile UE pentru export în țări terțe, a fost impusă în iunie 2024, cu un moratoriu până la 26 martie 2025 pentru contractele semnate înainte de 25 iunie anul trecut.
Experții din piața de gaze spun că măsura ar avea un impact redus, deoarece transbordările prin porturile UE către Asia reprezintă mai puțin de 10% din totalul exporturilor rusești de GNL, dar furnizorii ar direcționa acest volum către Europa.
Exporturi de GNL rusesc
Rusia este al patrulea producător mondial de GNL, cu exporturi anuale de 34,7 milioane de tone metrice în 2024, în creștere cu 4% în 2023. Analistii estimează că aproximativ 2,7 milioane de tone au fost reîncărcate în porturile UE pentru exporturi în Asia în 2024.
UE nu are planuri iminente de a opri cumpărarea de GNL rusesc. A spus că va încerca să se îndepărteze de gazul rusesc până în 2027, datorită creșterii exporturilor din Norvegia, Statele Unite și Qatar.
Potrivit unui studiu realizat de grupul de reflecție energetică global Ember, importurile rusești de gaze naturale în UE au crescut cu 18% în 2024.
„Această tendință continuă în 2025, UE înregistrând o medie de 74,3 milioane de metri cubi pe zi de importuri rusești de GNL în februarie, o creștere lunară de 11%”, se arată în studiu.
Exporturile rusești de GNL devin dependente de porturile UE din noiembrie până în iunie, deoarece gheața groasă împiedică navele tradiționale de GNL să acceseze terminalele arctice ale Yamal LNG ale producătorului de gaz Novatek.
Mărfurile sunt transportate prin nave speciale de spart gheața către hub-urile UE, unde sunt reîncărcate, prin transfer de la navă la navă (STS), în transportoare obișnuite de gaz și sunt exportate în țări precum China, Taiwan, India și Turcia.
Novatek, cel mai mare producător de GNL din Rusia și principalul acționar al Yamal LNG, are contracte pe termen lung pentru a vinde peste 17 milioane de tone pe an de GNL către Europa unor firme precum China National Petroleum Corp (CNPC), deținută de stat, companiile petroliere Shell și TotalEnergies, compania germană Securing Energy For Europe (SEFE) și comerciantul global de mărfuri Gunvor.
Transbordările rusești au loc în principal la terminalele de GNL din Belgia Zeebrugge și Montoir din Franța.
Operatorul belgian de transport de gaze Fluxys are un contract de 20 de ani cu Yamal LNG pentru transbordarea gazelor la Zeebrugge.
Compania franceză de energie Engie are un contract pe 23 de ani pentru a se ocupa de operațiunile STS. Contractul aparține acum TotalEnergies după ce a achiziționat portofoliul de GNL al Engie.
Aproximativ 47 de nave au efectuat STS la Zeebrugge și Montoir în 2024, a declarat Robert Songer, analist la compania de informații ICIS. Pe baza unei dimensiuni medii a mărfurilor cu GNL de aproximativ 70.000 de tone, aceasta reprezintă aproximativ 9,2% din totalul exporturilor rusești de GNL în 2024.