Și, deși acest lucru nu este precizat în mod direct, auditorii au găsit o modalitate de a indica locul SA Energokom pe piața națională de energie. Și, de asemenea, rolul său de mediator. Mai ales în timpul crizei energetice actuale. Potrivit raportului AC, în perioada analizată, achiziția de gaze, menținerea stocurilor de siguranță în depozitele de gaze și formarea prețurilor de vânzare nereglementate „nu au respectat în totalitate regimul juridic general de reglementare”. Abaterile, prețul și fezabilitatea economică au fost dictate „de sus” – de comisia de urgență, BERD și normele adoptate din mers, relatează logos-pres.md
Auditul extern a constatat că în unele cazuri „documentele de achiziții au fost incomplete, ceea ce a redus transparența și controlul asupra tranzacțiilor”. În plus, rezervele de gaz nu au fost evaluate la valoarea justă, ceea ce a afectat fiabilitatea situațiilor financiare. Astfel, auditorii societății mixte au fost obligați să efectueze controlul ținând cont de abaterile de la cadrul de reglementare general și special. În plus, misiunea a fost supusă unui regim de „secrete de stat și comerciale”.
Cu alte cuvinte, chiar și documentele pe care auditorii aveau voie să le vadă erau secrete. Toate acestea au fost explicate prin „acordurile de confidențialitate și nedivulgare stabilite în contractele de cumpărare a gazelor naturale semnate de SA Energokom și furnizorii care au încheiat contracte”.
Cazul de achiziții a luat inițial o întorsătură atât de importantă și secretă încât, pe lângă Ministerul Infrastructurii de resort, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor, SIS și Parchetul Anticorupție, Serviciul Anti-Spălarea Banilor, precum și un expert UE delegat pentru consultări cu guvernul, au fost implicați în procesul de achiziție. Apoi autoritățile s-au relaxat și nici măcar nu au intervenit în „scurgerile” apărute. Dar clasificarea secretului nu a fost ridicată.
Ce a reușit să afle Camera de Conturi? Inițial, achizițiile de gaze naturale au fost efectuate prin intermediul grupului de lucru al Comisiei de Urgență. Astfel, în secret s-au desfășurat 5 licitații, în urma cărora au fost încheiate contracte cu 5 operatori în valoare totală de 261,2 milioane lei pentru aproximativ 17,1 milioane mc gaze naturale.
Procesul a fost controlat de departamentele și serviciile menționate mai sus. Atunci goana s-a încheiat, iar ulterior deciziile luate de CPE au indicat prețurile pentru achizițiile solicitate, furnizorii și volumele de gaze naturale. Astfel, prin alte 6 decizii, SA Energocom a achiziţionat circa 54,7 milioane mc gaze naturale şi circa 2 milioane MWh gaze într-un volum total de circa 4,5 miliarde lei.
Din împrumuturile BERD, inclusiv tranșe re-atrase, au fost achiziționate 6,2 milioane MWh de gaze naturale pentru un total de 8,04 miliarde lei. Aceste „achiziții” ale operatorului au fost convenite cu condițiile preliminare ale experților băncii.
Documentele financiare transmise auditorului extern indică faptul că SA Energokom nu este eficientă ca întreprindere responsabilă de achiziționarea de gaze naturale și energie electrică pentru întreaga țară. Oricât de „diversificați” ar fi și lipsiți de dependență geografică. Mai ales acum, când starea de urgență nu este în vigoare, iar Întreprinderea de Stat ignoră procedura de desfășurare a licitațiilor, pe care numai ea le poate câștiga.
După cum se poate observa din rapoarte, în al treilea an de achiziții compania a intrat într-un minus semnificativ. Totodată, statul nu a ezitat să-și ia cota de dividende din profitul lipsă în 2023 – 71,251 milioane lei. În același timp, costul vânzărilor la prețuri nereglementate s-a dovedit a fi mai mic decât prețul de vânzare, ceea ce presupune abateri de tarif.
Auditorilor societății mixte li s-au oferit informații financiare conform cărora veniturile SA Energokom din vânzări din 2021 până în 2023 au crescut de 8 ori, dar profit brut pozitiv nu a fost obținut în niciunul dintre cei 3 ani auditați. Acest fapt a fost stipulat în principal prin vânzarea sub prețul/costul de cumpărare a combustibilului albastru și a energiei electrice. Camera de Conturi a mai reținut că în 2021 și 2022. Conturile de venituri operaționale și financiare s-au dovedit însă a fi profitabile – compania a obținut profit net. Totuși, în 2023, această tendință nu a continuat – auditorii au arătat o pierdere netă semnificativă de 148,4 milioane lei.
În plus, rezervele de gaz nu au fost evaluate la valoarea justă, ceea ce afectează fiabilitatea situațiilor financiare. Totodată, Joint Venture atrage atenția asupra riscului de nerambursare a costurilor pentru crearea și menținerea unui stoc de rezervă de gaze naturale de la furnizorii de pe piața de retail din cauza litigiilor aflate în derulare.
„Contabilitatea rezervelor în valoare de 541,4 milioane lei după încetarea stării de urgență nu a fost reglementată corespunzător. Acest lucru creează riscuri pentru integritatea cantitativă și calitativă a rezervelor și poate duce la dificultăți în luarea deciziilor, mai ales în situații de criză”, consideră auditorii.
Ca răspuns la criticile SP cu privire la strategia de cost aleasă, compania a răspuns că menținerea rezervelor de gaze naturale, diversificarea surselor și stabilitatea aprovizionării depind de mulți factori. Costurile de formare a rezervelor de siguranță sunt acoperite prin contribuții financiare de la furnizorii de pe piața de gaze naturale cu amănuntul. Cu toate acestea, la 31 decembrie 2024, existau datorii restante pentru contribuțiile din 2022 de la un furnizor aflat în litigiu cu ANRE, ceea ce poate afecta mecanismul global de recuperare a costurilor.
„Formarea unui preț nereglementat pentru vânzarea energiei electrice a fost în conformitate cu standardele naționale și a contribuit la obținerea unor rezultate financiare pozitive. Cu toate acestea, s-au înregistrat pierderi din furnizarea de gaze naturale la prețuri nereglementate, deoarece prețurile au fost stabilite sub cost pentru a evita creșterea tarifelor pentru consumatori”, a explicat SA Energokom.
Camerei de Conturi a primit o explicație și mai simplă. Pierderile din furnizarea de gaze naturale „nereglementate” urmau să fie acoperite prin programul norvegian Nansen, în valoare de aproximativ 34 de milioane de euro. Desigur, doar pentru a preveni o creștere ulterioară a tarifelor pentru consumatorii finali.
Creantele SA Termoelektrika, care au apărut ca urmare a furnizării anterioare de gaze naturale, cu o valoare nominală de 1,3 miliarde lei, au fost transferate și de la SA Moldovagaz către Energokom. Ei promit să plătească. Vara trecută, am convenit și am semnat un program de rambursare. Cu toate acestea, la momentul transferului conturilor de creanță în 2021, reevaluarea nu a fost efectuată.
Deschiderea filialei din România a SA Energokom în 2022 nu a avut un impact economic asupra dezvoltării companiei. Această situație evidențiază „necesitatea de a revizui strategiile operaționale și financiare ale companiei pentru a îmbunătăți beneficiile economice și comerciale”, notează joint-venture-ul.
Scopul acestei filiale era să fie vânzarea de gaze prin conducte europene. Potrivit explicațiilor SA Energocom, pentru a asigura funcționarea întreprinderii ca operator subsidiar cu acces la sistemele de transport al gazelor naturale și a energiei electrice pe piețele de energie electrică din regiune, precum și pentru înregistrarea pe toate bursele și platformele internaționale de tranzacționare, a fost necesară completarea capitalului său autorizat în sumă echivalentă cu circa 19,3 milioane lei. Dar, întrucât Moldova nu este încă membră a UE, SA Energokom nu a putut face acest lucru direct. Accesul pe piețele europene este suspendat.
Pe parcursul a trei ani, filiala a efectuat o singură tranzacție de testare și anume achiziția a 24 MWh de gaze naturale. Ulterior, ea le-a vândut către JSC Energokom. Nu se știe cât de mult a perceput pentru serviciile sale. Auditorii au identificat anumite discrepanțe în informațiile financiare furnizate. Nu aveau voie să meargă mai departe.
În perioada 2021-2023. Valorificarea SA Energokom cu ajutorul bugetului de stat a ajuns la 7,8 miliarde lei. Cea mai mare parte a fost destinată achiziționării de gaz. Scenariile alternative au fost implementate cu ajutorul unui împrumut BERD de 300 de milioane de euro. Nu au fost acordate încă toate tranșele împrumutului. În plus, în anul 2022, în conformitate cu prevederile Comisiei pentru Situații de Urgență, SA Energokom i-au fost alocate resurse financiare în valoare de 243,6 milioane lei subvenții pentru compensarea diferenței dintre prețul de cumpărare și prețul de vânzare reglementat către consumatorul final.