Mii de persoane au ieşit din nou pe străzile oraşelor din Venezuela pentru a-şi continua campania împotriva presupusei încercări a preşedintelui Nicolás Maduro de a fura alegerile de săptămâna trecută şi pentru a denunţa intensificarea represiunii împotriva susţinătorilor opoziţiei, relatează The Guardian.
Maduro a declarat că 2 000 de persoane au fost arestate şi se vor confrunta cu „pedeapsa maximă”.
Zeci de mii de contestatari s-au strâns pe un bulevard din centrul capitalei Caracas pentru a o asculta pe María Corina Machado, liderul opoziţiei care susţine că candidatul său la preşedinţie, Edmundo González, a fost adevăratul câştigător al votului din 28 iulie.
„Astăzi este o zi foarte importantă. După şase zile de represiune brutală, au crezut că ne vor reduce la tăcere, ne vor speria şi ne vor paraliza … [Dar] vom merge până la capăt”, a declarat Machado în faţa unei mări de susţinători, mulţi dintre ei fluturând steagul tricolor al Venezuelei sau ţinând pancarte care denunţau regimul autoritar al lui Maduro.
Sâmbătă la prânz, oameni de toate vârstele şi din toate categoriile sociale au ieşit în stradă pentru a cere să se pună capăt celor 11 ani de preşedinţie ai lui Maduro, timp în care ţara sud-americană bogată în petrol a devenit din ce în ce mai autoritară şi a intrat într-o criză economică şi umanitară devastatoare care a forţat milioane de oameni să fugă în străinătate.
Ei au făcut acest lucru în ciuda represiunii forţelor de securitate, în cadrul căreia sute de persoane au fost arestate sub acuzaţia de terorism şi cel puţin 11 au fost ucise.
Adresându-se susţinătorilor la palatul prezidenţial, Maduro a declarat că forţele sale au capturat 2 000 de persoane care vor fi trimise în închisori de înaltă securitate şi supuse „pedepsei maxime”.
El s-a confruntat cu noi apeluri de a face publice rezultatele voturilor de pe aparatele de vot electronice utilizate în alegeri, de data aceasta din partea fostului preşedinte de stânga al Argentinei, Cristina Fernández de Kirchner.
„Solicit – nu doar de dragul poporului venezuelan, al opoziţiei sau al democraţiei, ci pentru moştenirea lui Hugo Chávez – ca rezultatele să fie publicate”, a declarat Fernández de Kirchner în cadrul unui eveniment în Mexic.
În săptămâna care a trecut de la alegeri, Maduro a adoptat un ton sfidător şi nu a oferit niciun indiciu că ar fi pregătit să demisioneze, lăsând observatorii să se teamă că impasul ar putea duce la violenţe în următoarele săptămâni.
Liderii opoziţiei au făcut apel la armată să îl abandoneze pe Maduro, dar până în prezent nu a existat niciun indiciu că acest lucru s-ar întâmpla sau că ar apărea vreo altă provocare la adresa preşedintelui din cadrul administraţiei sale.