Educație fără frontiere: Ministrul Educației, vizită în SUA pentru parteneriate în cercetare, inovare și competitivitate

Conform paginii de Facebook a ministerului, în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Congressional Office for International Leadership, agenţie a Congresului american, discuţiile s-au focalizat asupra impactului potenţial al marilor schimbări paradigmatice actuale la nivelul ordinii internaţionale asupra educaţiei şi cercetării-inovării şi asupra modului în care România poate învăţa din rezilienţa şi leadershipul american în faţa acestor schimbări.

Ministrul Educaţiei a precizat, potrivit sursei citate, că doar parteneriatul SUA-UE este „cartea câştigătoare” în aceste schimbări majore, iar România euroatlantică este o susţinătoare activă a acestui angajament. De asemenea, David a punctat viziunea ministerului asupra modului în care educaţia trebuie să promoveze cultură şi ştiinţă în societate, ca antidot la pseudoştiinţă.

„Pentru a facilita activităţile COIL în România, am agreat să avem o persoană de contact pentru COIL în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Echipa COIL a fost condusă de Jane Sargus, executive director, incluzându-l şi pe Matt Tucker, senior program manager”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.

La Fondul Monetar Internaţional (FMI), Daniel David a discutat cu directorul executiv Jeroen Clicq, care răspunde şi de România, discuţia focalizându-se pe programul educaţional de internship al FMI şi despre cum România poate avea o prezenţa mai puternică, inclusiv prin implicarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

content-image

Bugetul alocat educației, insuficient

Totodată, Daniel David a prezentat impactul situaţiei economico-financiare a ţării asupra educaţiei şi cercetării-inovării, menţionând şi asumarea domeniului ca prioritate naţională de către coaliţia aflată la guvernare, inclusiv creşterea uşoară a bugetului faţă de anul trecut.

„Am punctat că, în general, aceste domenii trebuie protejate atunci când se propun de FMI măsuri prudente/de austeritate, deoarece din aceste domenii se naşte competitivitatea care poate contribui apoi la redresare şi dezvoltarea economico-financiară”, a mai spus ministrul Educaţiei şi Cercetării.

În timpul întâlnirii cu reprezentanţii Atlantic Council – unul dintre cele mai puternice think-tankuri americane, având ca scop promovarea cooperării atlantice -, David a discutat cu directorul pentru Europa, Jorn Fleck, şi cu ambasadorul Daniel Fried.

„Discuţia s-a focalizat asupra schimbărilor paradigmatice internaţionale cu impact pe educaţie (ex. mobilităţile academice) şi cercetare-inovare. Am punctat că, în contextul acestor schimbări, Uniunea Europeană (deci şi România euroatlantică) şi SUA trebuie să-şi întărească parteneriatul atlantic, pentru a fi în final câştigători în aceste reaşezări internaţionale, iar educaţia şi cercetarea-inovarea pot fi astfel de platforme de conectare”, a mai arătat David.

Ministrul s-a întâlnit şi cu reprezentanţi ai diasporei româneşti şi a vizitat o şcoală americană unde studiază copii ai românilor din Washington DC.

Alertă la Mega Image: Ciocolată contaminată, retrasă urgent de pe piață

Sarea poate agrava simptomele depresiei. Un nou studiu arată legătura dintre această tulburare și cel mai utilizat condiment