Tariful de referință relativ scăzut de 10% pe care SUA l-au impus țărilor, inclusiv Turciei, ar putea favoriza exportatorii turci, a mai spus Reuters, citat de Yilmaz.
Decizia lui Trump de a evita aplicarea unor taxe mari asupra Turciei va deschide accesul pe piața americană pentru exportatorii turci, potrivit vicepreședintelui.
SUA au impus deja tarife pentru fierul, oțelul și aluminiul din Turcia. Dar faptul că Trump a introdus tarife mai mari pentru unii dintre concurenții-exportatori ai Turciei este în avantajul unor exportatori turci, a observat Yilmaz în timpul unui interviu televizat.
Turcia a beneficiat, de asemenea, de scăderile abrupte înregistrate la prețurile petrolului, potrivit vicepreședintelui. Prețul petrolului Brent a scăzut de la 75 de dolari pe baril la 65 de dolari de când Trump și-a anunțat tarifele.
Turcia importă aproape toate nevoile sale de petrol și gaze. Țara pare să beneficieze de scăderea prețurilor la alte mărfuri, inclusiv gazele naturale, având în vedere că prețurile acestora sunt legate de prețul petrolului.
Turcia poate valorifica, de asemenea, un avantaj cauzat de creșterea bruscă a perechii EUR/USD. Țara importă bunuri intermediare în USD și vinde produse finale Europei în EUR.
Rata EUR/USD a sărit la 1,11 de la 1,08 după anunțul tarifar al lui Trump „Ziua Eliberării”.
Bursa turcă a scăzut cu aproximativ 1% în ziua anunțului. Scăderea a fost mult mai mică decât rezultatele negative observate la FTSE și Nasdaq, potrivit BBC.
În ciuda uriașei frenezii media pe care a creat-o Trump, punerea în aplicare a tarifelor mari nu este încă sigură. El a anunțat anterior niște tarife pentru Mexic și Canada, care au fost ulterior ridicate și au ajuns să fie văzute drept mișcarea sa de deschidere în negocierile comerciale.