Cineastul român Corneliu Porumboiu se pregăteşte să filmeze primul său film după mai bine de şase ani, a declarat el pentru Variety duminică seara la Visions du Réel, un festival de film din Nyon, Elveţia, care organizează o retrospectivă a filmelor sale.
Noul proiect al lui Porumboiu va fi filmat în franceză şi în Franţa, unde locuieşte acum scenaristul şi regizorul. El face în prezent castinguri şi speră să înceapă producţia în septembrie, deşi proiectul nu are încă finanţarea încheiată. Porumboiu a identificat locaţii în apropierea casei sale din Biarritz, Franţa.
Producătorul principal al filmului este compania franceză Lumen, fondată anul trecut de Juliette Schrameck, fost director general al MK2 Films. MK2 Films, care a fost agent de vânzări internaţionale pentru ultimul său film, „La Gomera”, este producător minoritar. Coproducătorii sunt Mobra Films din România, compania câştigătorului Palme d’Or Cristian Mungiu, şi Komplizen Film din Germania, care a fost de asemenea partener de producţie la „La Gomera”. Compania de producţie a lui Porumboiu, 42 Km Film, nu este legată de proiect, a spus el.
Porumboiu nu a confirmat titlul, dar acesta a fost menţionat anterior ca „The Costume”. El a descris proiectul ca fiind „o aventură”, adăugând enigmatic că va fi „destul de diferit de ceea ce am făcut înainte”, deşi intriga rămâne secretă.
Filmul noir „La Gomera/ The Whistlers”, care a avut premiera în 2019 în competiţia Festivalului de Film de la Cannes, a fost filmat în mare parte pe insula La Gomera din Canare, într-un amestec de română, engleză şi o limbă veche de fluierat.
Lungmetrajele sale anterioare de ficţiune au fost toate filmate în România, în limba română, începând cu „A fost sau n-a fost”, câştigător al Caméra d’Or la Cannes în 2006, urmat de „Poliţia, adjectiv”, câştigător al premiului juriului Un Certain Regard la Cannes în 2009, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolismul”, care a avut premiera în competiţie la Festivalul de Film de la Locarno în 2013, şi „Comoara”, care a avut premiera în competiţia Un Certain Regard la Cannes în 2015, obţinând premiul secţiunii Un Certain Talent.
A filmat două lungmetraje documentare, „Al doilea joc” din 2014 şi „Fotbal infinit” din 2018, care au avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin.