Daniel Funeriu, candidat independent pentru funcţia de preşedinte al României, afirmă că alegerea oricărui candidat, altul decât Crin Antonescu, în funcţia preşedinte al ţării, ar presupune demisia prim-ministrului, în spiritul ideii de loialitate faţă de electorat. Funeriu susţine că partidele aflate la guvernare au primit mai puţine voturi decât cele din opoziţie.
”Articolul 80 din Constituţie cere preşedintelui să medieze între stat şi societate. Un preşedinte altul decât emanaţia coaliţiei de guvernare, un preşedinte altul decât domnul Antonescu obligă din punct de vedere politic şi moral şi din toate punctele de vedere, şi al bunului simţ, până la urmă, obligă premierul României să-şi prezinte demisia. Pentru că e un lucru care este prea rar menţionat, şi anume decizia Curţii Constituţionale care spune că instituţiile trebuie să colaboreze într-un spirit de loialitate. Ce înseamnă loialitate, cum măsori loialitatea? Unica loialitate a politicianului este faţă de poporul care a votat. Cu mine ca preşedinte al României, şi nu cu Crin Antonescu ca preşedinte, loialitatea cerută de Curtea Constituţională va însemna demisia premierului”, a afirmat Daniel Funeriu, marţi seară, la TVR Info.
El a spus că partidele aflate la guvernare au primit mai puţine voturi decât cele din opoziţie.
”Îmi doresc o majoritate parlamentară mai largă, pentru că această majoritate, din păcate, reprezintă, paradoxal, o minoritate a electoratului pentru că arcul guvernamental reprezintă cu 155.000 de voturi mai puţin decât arcul opoziţiei, motiv pentru care mi-aş dori foarte mult, de exemplu, să avem USR la guvernare, sau cel puţin o parte din USR, partea din USR care este reprezentată de câţiva oameni care au competenţe serioase”, a adăugat candidatul independent.
El a admis că PSD este partidul cu cele mai multe voturi şi că trebuie să abă şansa de a propune un prim-ministru şi de a forma o majoritate.
”Asta e o boală a politicii, să spui că tu vii cu oamenii tăi. Eu vin cu ideea unor profiluri. Domnul Bolojan, de exemplu, este unul dintre oamenii care răspunde unui anumit profil de premier: profesionalism, bilanţ serios, un om care să nu aibă scheleţi în dulap. Dar, constituţional, ne place sau nu ne place, PSD este primul partid al României, deci constituţional şi democratic, în spiritul loialităţii despre care v-am vorbit, PSD trebuie să aibă prima opţiune în a propune un premier, odată o potenţială coaliţie formată, pentru că majoritatea se dovedeşte în Parlament”, a adăugat Funeriu.