Luni, Trump a luat prin surprindere Teheranul, dezvăluind un plan de discuții planificate la finalul săptămânii și afirmând că, dacă acestea eșuează, Iranul va fi în „mare pericol”.
Delegația SUA va fi condusă de Steve Witkoff, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, care a fost, de asemenea, implicat în discuțiile cu Rusia cu privire la războiul din Ucraina; iar partea iraniană de ministrul de Externe, Abbas Araghchi. Eforturile lui Witkoff de a intermedia pacea între Israel și Hamas și între Rusia și Ucraina au eșuat până acum, informează The Guardian.
Iranul a afirmat că este pregătit pentru negocieri indirecte cu SUA, dar nu a primit încă un răspuns oficial din partea americană privind continuarea acestora.
Într-o postare pe X, la câteva ore după ce Trump a anunțat într-o conferință de presă la Casa Albă acordul pentru discuții în weekend, Araghchi a descris aceste discuții ca o oportunitate și un test, subliniind că „mingea este în terenul SUA”.
În timpul unei vizite în Algeria, Araghchi a explicat că Iranul dorește discuții indirecte. „Forma negocierilor nu contează, fie că sunt directe sau indirecte. Ce este important este dacă sunt eficiente, dacă părțile sunt serioase și dacă există voința de a ajunge la o soluție. Acestea sunt criteriile unui dialog real”, a spus el.
Araghchi a adăugat că Iranul nu a stabilit o formulă care să permită trecerea de la discuții indirecte la negocieri directe, însă SUA se așteaptă ca discuțiile să evolueze într-un dialog direct. Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a respins discuțiile directe, invocând sancțiunile SUA și pentru a respecta linia dură a susținătorilor săi, care consideră că negocierile cu SUA privind programul nuclear al Iranului sunt o capcană politică.