Cele mai disputate secţiuni au fost câştigate de Delta Dunării, Tulcea, Locul 1 la categoria „Tărâmuri fermecate”, de municipiul Oradea, care a primit trofeul „Oraşe care Inspiră”, de Rimetea, judeţul Alba, situată pe primul loc la categoria „Sate de poveste” şi de staţiunea Sovata, cu cele mai multe voturi la categoria „Staţiuni Balneo-climaterice”.
Muzeul Astra din Sibiu şi Dino Parc Râşnov au fost desemnate Destinaţiile Anului la categoriile „Cultură şi Educaţie”, respectiv „Distracţie şi Aventură”.
Marele Premiu a fost decernat către Delta Dunării, Tulcea.
„Această recunoaştere este o dovadă a transformării spectaculoase a oraşului nostru într-un loc care atrage admiraţia şi inspiraţia vizitatorilor din România, dar şi din întreaga lume. Oradea este cu adevărat specială. De ce? Pentru că avem o arhitectură cu adevărat deosebită, bine pusă în valoare. Pentru că Oradea este un exemplu de dezvoltare urbană sustenabilă. Cu spaţii publice moderne, pieţe pietonale, evenimente memorabile şi o atmosferă prietenoasă pentru locuitori şi turişti”, a scris primarul municipiului Oradea, Florin Birta pe reţelele de socializare.
În cadrul Galei a fost acordat şi un Premiu Special pentru judeţele cu cele mai multe destinaţii câştigătoare. În acest an, acesta a fost adjudecat de judeţele Braşov şi Sibiu, la egalitate.
Pe lângă premiile pentru fiecare categorie principală, au fost acordate şi premii speciale, dedicate unor actori din industrie care s-au remarcat prin inovaţie, sustenabilitate şi calitate a serviciilor.
Competiţia a inclus anul acesta şi destinaţii din Republica Moldova, cel mai bine situat în clasamentul final fiind Complexul turistic Cricova, care a câştigat Premiul special Destinaţia Anului 2025 în Republica Moldova.
Trofeele oferite câştigătorilor au fost realizate manual de artistul sibian Ion Tămâian, fondatorul Ion Art Glass, un nume de referinţă în domeniul sticlei artistice din România. Cunoscut pentru stilul său inconfundabil şi pentru lucrările sale expuse în galerii din întreaga lume, Ion Tămâian a creat pentru ediţia 2025 o serie de trofee care îmbină elementele de design modern cu simboluri ale turismului şi autenticităţii româneşti.
Ediţia din 2025, a cincea, a adus în finală 76 de destinaţii turistice, selectate în urma unui proces riguros de nominalizare. Evaluarea s-a realizat printr-un sistem complex, care a combinat votul publicului, analiza unui juriu de 200 de experţi, măsurarea brandului turistic printr-o cercetare sociologică la nivel naţional şi evaluarea arhitecturală şi urbanistică a fiecărei destinaţii.
„În tot acest proces, destinaţiile au ocazia să se promoveze, pentru că cer publicului să se mobilizeze, capătă notorietate şi de-a lungul procesului de votare şi după aceea. Multe dintre destinaţii chiar şi-au afişat cumva că sunt Destinaţia anului respectiv şi asta îi ajută. Mihai Bârsan, care este iniţiatorul competiţiei, a făcut şi nişte analize de-a lungul timpului şi a observat că intenţia de vizitare a crescut în urma desemnării ca Destinaţie. E un mod prin care destinaţia capătă şi mai multă notorietate, dar şi credibilitate pentru că noi avem nişte criterii prin care se face votarea. Scopul nostru este să promovăm turismul în România. Dacă despre destinaţii precum Delta Dunării, de exemplu, se cunoaşte, avem categorii speciale precum ‘Sate de poveste’ şi ‘Staţiunile balneo’ care nu sunt întotdeauna atât de cunoscute pentru publicul din România. Şi chiar contează pentru ele când sunt şi mediatizate şi sunt puse sub reflector. Noi am constatat că a crescut intenţia de vizitare în destinaţiile care sunt premiate”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul PR al Institutului pentru oraşe vizionare, Roxana Poede.
Gala Destinaţia Anului 2025, având Municipiul Sibiu ca partener principal şi gazdă, a adus marţi împreună, în sala Thalia a Filarmonicii de stat Sibiu, lideri din turism, autorităţi locale, jurnalişti, influenceri şi reprezentanţi ai celor mai frumoase destinaţii din România. Evenimentul a marcat punctul culminant al celei mai vizibile competiţii naţionale dedicate turismului din România.