Iată lista câștigătorilor și a perdanților în urma războiului comercial al lui Donald Trump – analiză

Miercuri după-amiază, Trump a suspendat brusc tarifele, care au intrat în vigoare după miezul nopții de miercuri dimineață. Înainte de revenirea sa, acțiunile s-au prăbușit timp de câteva zile pe fondul volatilității provocate de tarife.

Revocarea a făcut ca acțiunile să crească rapid. S&P 500 a înregistrat cea mai mare creștere într-o singură zi din 2008, de 9 %, în timp ce Dow a crescut cu aproape 3 000 de puncte, iar Nasdaq a urcat cu 12 %.

Unii lideri de afaceri au reacționat cu ușurare la această mișcare, dar nu toată lumea a fost nevătămată. China a fost lovită cu tarife și mai mari, despre care Trump a spus că s-au datorat tarifelor de retorsiune pe care țara le-a impus SUA.

Iată cine stătea un pic mai bine la închiderea pieței miercuri și cine ar putea fi mai rău.

Companiile aeriene și alte companii de turism

Companiile de turism au înregistrat unele dintre cele mai mari câștiguri de pe piață miercuri, prețul acțiunilor United Airlines crescând cu 26%, iar acțiunile Delta Air Lines cu 23%. Companiile de croaziere au avut, de asemenea, rezultate bune, Norwegian Cruise Line Holdings crescând cu 19%, iar Carnival Corp cu 18%. Expedia Group a crescut, de asemenea, cu 18% pe parcursul zilei.

„Nu au fost doar companiile aeriene. Toate mărcile de turism au fost cu adevărat câștigătoare astăzi pe Wall Street”, a declarat pentru BI Amir Eylon, președinte și CEO al Longwoods International, o companie de consultanță în cercetarea pieței turismului de călătorie.

Eylon a declarat că două dintre principalele probleme cu care s-au confruntat companiile de turism în legătură cu tarifele au fost costurile crescute ale furnizorilor, cum ar fi piesele de aeronavă, consumabilele hoteliere și materialele de construcție, precum și teama că prețurile crescute în întreaga economie ar putea slăbi cheltuielile de călătorie.

Companiile producătoare de semiconductori

Intel, Nvidia și alte câteva companii producătoare de semiconductori au fost printre cei mai mari câștigători în ceea ce privește creșterea prețului acțiunilor. Prețul acțiunilor Intel și Nvidia a crescut cu aproximativ 18%.

Chiar dacă semiconductorii, sau cipurile, au fost scutiți de tarife, Emma Cosgrove de la BI a raportat la începutul acestei săptămâni că alte componente utilizate în produsele în care sunt utilizate cipurile ar fi putut fi afectate.

„Nu știm exact ce să facem cu toate acestea”, au scris analiștii Bernstein într-o notă de săptămâna trecută. „Majoritatea semiconductorilor intră în SUA în interiorul altor lucruri pentru care tarifele vor avea probabil o influență mult mai mare, prin urmare efectele secundare vor fi probabil mult mai materiale.”

Tesla și Elon Musk

AcțiunileTesla’s au crescut cu 22% miercuri, probabil o pauză binevenită pentru o companie care s-a confruntat cu reacții negative puternice și un preț al acțiunilor în scădere timp de luni de zile.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a ieșit, de asemenea, învingător, parțial datorită creșterii prețului acțiunilor. Potrivit Bloomberg Billionaires Index, averea sa netă a crescut la 326 de miliarde de dolari, față de 290 de miliarde de dolari la închiderea pieței cu o zi înainte, care a fost cel mai scăzut nivel din noiembrie.

De asemenea, Musk a criticat în mod public tarifele în ultimele zile și s-a luat de Peter Navarro, principalul consilier comercial al președintelui, astfel încât pauza a părut să îi ofere miliardarului ceea ce își dorea.

China

Spre deosebire de alți parteneri comerciali ai SUA, China a fost exclusă de la pauza tarifară. De asemenea, Trump a declarat că va crește rata tarifelor pentru China din cauza tarifelor de retorsiune ale țării. Noua rată tarifară totală pentru importurile din China a fost de 125%.

După cum au remarcat Meagan Martin-Schoenberger, economist senior și expert în comerț la KPMG, și alți economiști, creșterea tarifelor pentru China crește de fapt rata tarifară efectivă.

Amazon

Deși prețul acțiunilor Amazon’s a crescut cu aproximativ 12% miercuri, tarifele mari pentru China ar putea însemna probleme pentru retailerul online, deoarece multe dintre produsele pe care le vinde, direct sau prin vânzători terți, provin din această țară.

Eugene Kim de la BI a raportat anterior că Morgan Stanley a estimat că Amazon este compania de comerț electronic pe care o acoperă cea mai expusă la tarifele lui Trump, citând produsele pe care le vinde și care provin din China.

Nu multe, pentru moment

Per total, dacă piața bursieră este un indiciu, nu au existat mulți perdanți din cauza pauzei privind tarifele. Doar nouă companii din S&P 500 și-au văzut valoarea acțiunilor scăzând miercuri (îmi pare rău, Dollar General).

Cu toate acestea, timpul va spune ce se va întâmpla în continuare, inclusiv dacă tarifele vor fi reintroduse sau dacă incertitudinea și durerea acestei încercări vor avea efecte de durată care nu sunt încă clare.

Martin-Schoenberger de la KPMG a declarat că „câștigători și învinși” s-ar putea să nu fie cel mai bun mod de a vedea situația.

„Chiar dacă majoritatea țărilor au obținut o pauză, ratele mai mari pentru China, Canada și Mexic au trimis de fapt rata tarifară efectivă peste ceea ce ar fi fost fără modificări”, a declarat ea pentru Business Insider într-o declarație trimisă prin e-mail, adăugând că acest lucru a fost probabil să «accelereze utilizarea țărilor conectoare pentru a evita tarifele».

„Incertitudinea este ridicată, ceea ce acționează ca o taxă proprie asupra economiei”, a spus ea, adăugând că industriile cu lanțuri de aprovizionare complexe, cum ar fi automobilele și producția de tehnologie, ar putea fi mai afectate.

Abuzuri asupra copiilor în Neamț: DGASPC a raportat 140 de sesizări în primul trimestru

Don Neto, fondatorul cartelului Guadalajara, eliberat după 40 de ani de închisoare