”Trebuie să mergem către o recunoaştere, aşadar în următoarele luni vom merge”, a declarat preşedintele francez într-un interviu în cadrul emisiunii ‘C’est a vous’, difuzată de canalul France 5 la revenirea sa din Egipt.
”Obiectivul nostru este ca, undeva în iunie, cu Arabia Saudită să prezidăm această conferinţă (referitoare la soluţia cu două state) unde se va putea finaliza mişcarea de recunoaştere reciprocă de către mai multe” ţări, a continuat şeful statului francez.
”Voi face asta pentru că eu cred că la un moment dat acest lucru va fi corect şi pentru că eu vreau de asemenea să participăm la o dinamică colectivă, care ar urma să le permită tuturor celor care apără Palestina să recunoască în schimb Israelul, ceea ce mai mulţi dintre ei nu au făcut”, a adăugat Macron.
Acest lucru va aduce ”claritate pentru a lupta contra celor care neagă dreptul Israelului de a exista, cum este cazul Iranului, şi ne va permite să ne angajăm faţă de securitatea colectivă a regiunii”, a accentuat el.
Ministrul de externe israelian, Gideon Saar, a apreciat că, dacă guvernul francez va recunoaşte Palestina ca stat în iunie, aşa cum a declarat preşedintele Emmanuel Macron într-un interviu acordat miercuri, acest lucru ar echivala cu încurajarea terorismului, informează joi EFE.
„O ‘recunoaştere unilaterală’ a unui stat palestinian fictiv, din partea oricărei ţări, în realitatea pe care o cunoaştem cu toţii, ar fi o recompensă pentru terorism şi un impuls pentru (gruparea islamistă palestiniană) Hamas”, a scris Saar miercuri seară pe platforma X.
„Acest tip de acţiuni nu va aduce pace, securitate sau stabilitate în regiunea noastră; dimpotrivă: nu vor face decât să le îndepărteze”, a afirmat ministrul israelian.
Emmanuel Macron a explicat că lucrează la recunoaşterea statului palestinian de către Franţa, lucru care s-ar putea întâmpla la conferinţa pe care o va coprezida în iunie împreună cu Arabia Saudită, ca parte a unei iniţiative de „recunoaştere reciprocă”, inclusiv a Israelului, de către mai multe ţări.
Cel puţin 147 de ţări recunosc statul palestinian, o listă căreia i s-au alăturat recent Slovenia, Spania, Irlanda şi Norvegia, ceea ce a determinat Israelul să recheme ambasadorii din cele patru ţări pentru consultări.