Ce se întâmplă cu piața auto din România? Factorii care determină căderea dramatică

Cifrele privind înmatriculările sunt ușor diferite față de cele raportate inițial, ca urmare a eliminării din segmentul de autoturisme a vehiculelor comerciale pentru pasageri, încadrate ca autoturisme la înmatriculare.

Acesta este un subiect discutat de-a lungul anilor și care încă mai produce controverse în industria auto locală. Înmatriculările de autoturisme noi sunt în creștere cu +10,4%, față de martie 2024, conform datelor actualizate de APIA, adică o valoare mai mare decât cea anunțată de DGPCI (MAI).

În același timp, autoturismele electrificate (electrice și PHEV) au o creștere de 19,5%, atingând o cotă de piață de 25,9%. Autoturismele electrice au înregistrat o scădere de -58,8%, cu o cota de piață care s-a redus dramatic la doar 2,7%.

Nu în ultimul rând, vehiculele comerciale ușoare plus cele minibus au scăzut în martie cu -25,7%, în timp ce vehiculele grele plus autobuze au o scădere de -12,4%, față de luna similară a anului 2024.

Chiar dacă piața totală, autoturisme plus vehicule comerciale, are un avans de 3,3% față de luna martie a anului 2024, piața se confruntă cu o tendință descrescătoare, respectiv o scădere de -12,9% față de februarie 2025, deși a fost o lună cu mai puține zile lucrătoare.

Dan Vardie, președintele APIA, spune că cifrele reprezintă un semnal de alarmă: „Luna martie marchează a treia lună consecutivă catastrofală pentru electromobilitate în România, cu o cotă de piață a autoturismelor electrice de doar 2,7%, scrie Profit.ro.

Este un semnal de alarmă puternic: fără creșterea ecotichetului la 8.500 de euro și fără o etapizare clară a acestuia până în 2030, care să ofere consumatorilor predictibilitate, riscăm să rămânem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la adopția vehiculelor electrice. Este esențial să acționăm rapid și hotărât pentru a schimba această tendință”.

Pe segmentul de autoturisme, volumul raportat de APIA este ușor mai mic decât cel de la DGPCI, de 9.850 unități, din care Dacia a avut cea mai mare pondere, cu 2.359 de autoturisme, reprezentând o scădere de -2,8% față de martie 2024. După trei luni, Dacia are un avans de 2,2%, cu 9.901 autoturisme.

Pe primul loc la mărcile de import, Toyota a avut un volum în martie de 925 de vehicule, în creștere masivă cu 25,3%, ajungând după trei luni la 2.874 unități și o creștere de 12,1%.

În total, piața de autoturisme a ajuns, în intervalul ianuarie – martie, la 33.451, cu o creștere modestă, de 2,4% față de 2024. Cele mai vândute modele din acest an au fost Dacia Duster, cu 3.187 de unități, dar în scădere cu -9% față de anul trecut, urmat de Dacia Logan, cu 3.122 unități, în creștere cu 12,5%, și de Skoda Octavia, cu 1228 unități, în creștere cu 28,2%.

Este o surpriză faptul că celelalte modele Dacia – Sandero, Jogger și Spring – au fost depășite de alte modele de import, dar explicația vine din așteptarea pieței pentru tichetele Rabla, care pentru clienții Dacia sunt extrem de importante.

content-image

În ceea ce privește segmentarea pieței, putem observa o scădere masivă a segmentului A (acolo unde se află Dacia Spring), cu -55,7%, și de asemenea un declin destul de mare în segmentul D (clasa medie, reprezentată de VW Passat), cu -14%.

În rest, segmentele celelalte au înregistrat creșteri, cea mai puternică fiind cea din segmentul B, +21%. SUV-urile continuă să fie cele mai vândute caroserii din România, având 54,5% din totalul pieței, fiind urmat de hatchback-urile compacte, care au 27,9%.

Situația pe combustibili evidențiază în primul rând creșterea de pe zona de benzină plus mild-hybrid, acolo unde Dacia a scos pe piață motorizările de la Duster. Cu 26,5% mai multe decât anul trecut, ponderea motoarelor de acest tip a urcat la 62,5% din toate motorizările vândute, în timp ce motoarele cu încărcare la priză (electrice și plug-in hybrid) au ajuns la 25,6%.

Pentru electrice, scăderea față de anul trecut a fost una uriașă: de la 7,3% la doar 2,7%, sugerând așteptarea foarte mare pentru Programul Rabla.

content-image

Dacia a rămas, cu ajutorul lui Spring, cea mai vândută marcă de automobile electrice, chiar dacă are o scădere de 17,2% (1.013 unități), urmată de Tesla (220 unități), care a pierdut în primul trimestru din acest an 78,4% (anul trecut vindea în trimestrul 1 1020 vehicule), și de Renault, care a crescut ușor, la 162 de vehicule vândute, cu 31,7% mai multe (de la 123 în 2024).

Pe segmentul PHEV, cele mai vândute automobile au fost Ford Kuga (creștere de 9,2%), VW Golf și Toyota RAV4. Pe segmentul FHEV, noul lider este Dacia Duster, care a depășit Toyota RAV4 și Corolla.

Pe segmentele de vehicule comerciale ușoare, Ford a fost și în trimestrul 1 liderul pieței, la mare distanță în fața VW, pe locul al treilea aflându-se IVECO. În același timp, cel mai vândut model a fost IVECO Daily, în timp ce Ford a avut modelele de pe locul doi, Ford Ranger, în creștere cu 131%, și Transit, scădere cu 14,2%.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Gravidă salvată de ChatGPT: Inteligența artificială a detectat semnele unei afecțiuni grave înaintea medicilor

Vânzătorii chinezi de pe Amazon iau în calcul scumpiri sau retragerea de pe piaţa din SUA în urma majorării tarifelor