Creştere a numărului cazurilor de infarct miocardic acut şi angina pectorală instabilă, la SJU Miercurea-Ciuc, în 2024

Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de dr. Bakcsi Ferenc, medic primar cardiolog, coordonator al Laboratorului de Explorări şi Tratamente Invazive Cardiovasculare, din cele 200-220 de sindroame coronariene acute înregistrate, respectiv infarct miocardic acut şi angina pectorală instabilă, în 130 s-a intervenit de urgenţă, pacienţii beneficiind de coronarografie şi implantarea unui stent în regim de urgenţă.

Dr. Bakcsi Ferenc a precizat că au fost cazuri care au fost rezolvate în mai puţin de 60 minute de la prezentare la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), iar altele în mai puţin de 12 ore, existând şi situaţii în care, dacă pacientul a venit târziu la spital, a fost nevoie de un timp de până la şase săptămâni de aşteptare pentru ca medicii să poată interveni.

Specialistul a adăugat că sunt şi cazuri care sunt urgenţe şi care ajung la spital după-amiaza şi noaptea şi care sunt rezolvate a doua zi dimineaţă, întrucât în aceste situaţii se poate interveni într-un interval de 12-24 ore.

Deocamdată, la Laboratorul de explorări şi tratamente invazive cardiovasculare nu este organizată gardă, echipa fiind încă în formare, cazurile de urgenţă din timpul nopţii sau după închiderea laboratorului, la ora 15:30, la care trebuie intervenit imediat, fiind transferate la Târgu Mureş.

Coordonatorul Laboratorului de Explorări şi Tratamente Invazive Cardiovasculare a arătat că se constată o creştere a numărului de cazuri de infarct miocardic acut cu 25-30% faţă de anul precendent, care s-au putea datora şi faptului că la SJU Miercurea-Ciuc sunt trataţi pacienţi şi din alte oraşe harghitene, dar şi din alte judeţe, cum ar fi Covasna, Neamţ, Sibiu sau Bistriţa.

Dr. Bakcsi Ferenc a punctat că, la fel ca şi la nivel mondial, se înregistrează cazuri de pacienţi tot mai tineri, cu vârste cuprinse între 40 şi 50 ani, care suferă un infarct miocardic acut, cel mai tânăr pacient pe care l-a tratat fiind o femeie de 38 ani.

În aceste cazuri, consideră specialistul, există o predispoziţie genetică, dar şi factori de risc necontrolaţi.

„Prevalenţa este mult mai mare la pacienţi tineri decât iniţial noi am crezut, sau a crezut comunitatea ştiinţifică”, a menţionat dr. Bakcsi Ferenc.

Specialistul de la SJU Miercurea-Ciuc a vorbit şi de factorii de risc care influenţează apariţia acestei boli şi a recomandat un stil de viaţă sănătos, cu evitarea fumatului, un regim alimentar mediteranean şi activitate fizică.

„Factori de risc, în afară de genetică, pe care nu avem cum să o controlăm, în primul rând, sedentarismul, fumatul, hipertensiunea arterială, dislipidemia, diabetul zaharat, (…) apare ateroscleroza şi prin ateroscleroza apare cardiopatia coronariană, adică când vasele inimii sunt bolnave. Ca să reducem aceste lucruri, ar trebui să menţinem o greutate corporală bună, să avem o viaţă activă şi să evităm, sau dacă nu avem cum să evităm, să tratăm agresiv factorii de risc, cum sunt hipertensiunea, diabetul, hipercolesteronemia şi să evităm fumatul”, a menţionat dr. Bakcsi.

Potrivit acestuia, şi stresul psihic „agravează şi precipită foarte mult boala cardiacă”, bărbaţii fiind de patru-cinci ori mai afectaţi decât femeile.

„Între 40, 50, 60 ani, bărbaţii, faţă de femei, au o prevalenţă mai mare în boală cardiacă ischemică”, a subliniat şeful Laboratorului de Explorări şi Tratamente Invazive Cardiovasculare.

Dr. Bakcsi a mai spus că simptomele care ar trebui să trimită pacienţii la medicul cardiolog sunt durerea în piept în timpul unui efort fizic obişnuit, care cedează în trei-cinci minute şi reapare la un nou efort.

„Dacă la un efort fizic obişnuit (…) simţim o apăsare destul de puternică în tot pieptul, care cedează sau dispare în 3-4, maxim 5 minute după ce noi facem repaus (…) şi mai ales dacă acest lucru se repetă la un alt efort fizic, adică avem durere în piept, facem repaus fizic şi dispare, în acest context, ar trebui să mergem la cardiolog”, a spus medicul.

Acesta a adăugat că dacă durerea persistă mai mult de cinci-zece minute, sau se repetă chiar şi în repaus, atunci pacientul trebuie să ajungă la Unitatea de Primiri Urgenţe.

Dr. Bakcsi a mai spus că „acestea sunt recomandări generale pentru public, fară să acopere, însă, tot ceea ce înseamnă cardiopatie coronariană”.

Până în anul 2023, când la SJU Miercurea-Ciuc a luat fiinţă Laboratorul de Explorări şi Tratamente Invazive Cardiovasculare, pacienţii care sufereau un infarct miocardic acut erau transferaţi la spitalele din Târgu Mureş sau Braşov.

Dr. Bakcsi Ferenc a spus că s-a redus cu 70% transferurile spre alte clinici, restul de 30% fiind cazuri de urgenţă care se prezintă la spital în timpul nopţii sau după închiderea laboratorului.

Federaţia Solidaritatea Sanitară: Este nevoie de modificarea urgentă a sistemului malpraxis

Revenirea militară a Germaniei: Berlinul începe înrolarea soldaților