Iniţial, dezbaterea urma să-i reunească doar pe cei doi favoriţi ai alegerilor, pro-europeanul Rafal Trzaskowski, candidat al Coaliţiei Civice (KO, la putere), creditat cu 35% până la 38% din intenţiile de vot, şi conservatorul Karol Nawrocki candidat al partidului Lege şi Justiţie (PiS, naţionalist), susţinut de 20% până la 23% din alegători.
Ideea unei astfel de dezbateri între cei doi favoriţi a fost criticată de alţi candidaţi care s-au simţit excluşi şi au reuşit să fie invitaţi.
Candidatul pe locul trei în sondaje, Slawomir Mentzen, reprezentând partidul de extremă dreapta libertarian Confederaţia şi creditat cu 14% până la 19% din intenţiile de vot, a refuzat, totuşi, să participe.
Majoritatea candidaţilor s-au pronunţat pentru întărirea puterii militare a ţării, Rafal Trzaskowski reluând anunţurile guvernamentale de a aloca în curând 5% din PIB securităţii naţionale, faţă de 4,7% planificat pentru acest an.
La rândul său, Nawrocki ar dori să vadă o armată poloneză de 300.000 de oameni, faţă de aproximativ 200.000 în prezent.
Pe scena internaţională, Nawrocki mizează în principal pe Statele Unite şi NATO, în timp ce Rafal Trzaskowski a reamintit importanţa UE.
Candidatul susţinut de PiS a cerut introducerea controalelor la frontiera polono-germană, acuzând actualul guvern că a „abdicat” în faţa Germaniei care, potrivit acestuia, trimite „imigranţi ilegali” înapoi în Polonia.
„Nu voi fi majordomul statului german”, a asigurat el.
Polonia se confruntă în prezent cu o coabitare dificilă între guvernul de coaliţie al lui Donald Tusk şi preşedintele Andrzej Duda, apropiat de PiS.
Şeful statului face uz de dreptul său de veto la iniţiative legislative ale guvernului şi perpetuează haosul juridic moştenit de la guvernul naţionalist precedent.
Primul tur al alegerilor prezidenţiale este prevăzut pe 18 mai şi, potrivit sondajelor, va fi necesar un al doilea tur pe 1 iunie pentru a stabili cine îl va înlocui pe actualul şef al statului.