DSVSA Timiș a dat amenzi de peste 200.000 de lei, în timpul controalelor de săptămâna trecută

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş, Flavius Nicoară, a declarat, luni, că au fost controlate trei unităţi de procesare carne, două depozite frigorifice, 13 depozite alimentare, şapte carmangerii, 11 măcelarii, 34 de supermarketuri,18 restaurante şi fast-food-uri, 20 de magazine alimentare, 11 brutării, şapte laboratoare de cofetărie-patiserie, inspectorii participând şi la trei controale în trafic.

S-au confiscat produse alimentare fără documente de provenienţă, în valoare 1.600 lei.

„Temporar, în municipiul Timişoara sunt organizate două spaţii special amenajate pentru sacrificarea mieilor şi iezilor, unul în Chişoda (strada Primăverii) şi unul în Rădmăneşti. Acestea sunt amenajate cu respectarea de către operatori a condiţiilor generale şi specifice de igienă, bunăstare şi protecţie a animalelor, precum şi de gestionare corespunzătoare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (…). Prin măsurile luate se asigură o disponibilitate a personalului de specialitate a instituţiei, atât pentru sediul propriu, cât şi în teritoriu, la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, respectiv pieţe agroalimentare autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor”, a precizat Flavius Nicoară, citat într-un comunicat transmis luni de instituţie.

De asemenea, monitorizarea se face şi pentru producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman şi a tuturor fermelor producătoare şi a centrelor de ambalare ouă. Transportul ouălor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar.

Comercializarea laptelui şi brânzeturilor în pieţele agroalimentare, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, conform prevederilor legale. Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale supuse acţiunilor sanitare veterinare obligatorii şi examinate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi.

Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătoriiagricoli, pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate în pieţe agroalimentare, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat.

Pentru comercializarea animalelor vii şi produselor din carne, monitorizarea sanitară veterinară vizează bolile infecto-contagioase notificabile, precum starea de sănătate a animalelor. Se admit pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele sănătoase, crescute în gospodării, ferme şi localităţi indemne de boli transmisibile.

Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare verifică modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea produselor alimentare.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Plase de pescuit şi pripon confiscate după controale privind respectarea prohibiţiei: 160 kg de peşte, eliberat

Revoluție pe piața medicală: Marea Britanie testează un vaccin contra cancerului