Pianista Ana Silvestru şi Rainer Seegers, prim-timpanist al Filarmonicii din Berlin, în concert extraordinar la Cluj-Napoca

Ana Silvestru, pianistă româncă stabilită la Zürich, renumită pentru interpretările şi tehnica care i-au adus recunoaştere în lumea muzicii clasice, va susţine un concert la Cluj, în data de 2 mai. Începând cu ora 19.00, în Sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai vor răsuna capodopere semnate de Johann Sebastian Bach, Claude Debussy, Maurice Ravel şi Béla Bartók. Invitaţi: artistul german Rainer Seegers, prim-timpanist al Filarmonicii din Berlin până în 2019 şi tutore al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, pianistul italian Giulio Biddau şi românca Mihaela Despa, prim-timpanistă a Orchestrei Simfonice din Berna (Elveţia).

„Calendimaggio este o veche tradiţie răspândită în mai multe regiuni din Italia, un adevărat festival al primăverii, renaşterii şi iubirii. Mi s-a părut firesc să numim Calendimaggio acest concert, în care voi urca pe scenă alături de artişti minunaţi, tocmai pentru că îl vedem ca pe o sărbătoare a muzicii, inspirată de Renaştere”, a declarat pianista Ana Silvestru, organizatoarea evenimentului.

Evenimentul este oferit gratuit iubitorilor de muzică din Cluj, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări la https://forms.gle/hGMHytfgNjFTeY6n8

Ana Silvestru s-a arătat foarte bucuroasă că Rainer Seegers, legendarul prim-timpanist al Filarmonicii din Berlin şi unul dintre cei mai solicitaţi pedagogi din lume, a acceptat invitaţia sa de a veni pentru prima dată în concert în România. „În plus, va susţine în perioada 27-30 aprilie un masterclass pentru studenţii Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj”, a adăugat artista.

Pentru că anul acesta se împlinesc 150 de ani de la naşterea lui Maurice Ravel, unul dintre cei mai fascinanţi şi rafinaţi compozitori ai impresionismului muzical, programul serii include îndrăgitul basm muzical Ma mère l’oye, în versiunea pentru două piane şi percuţie, în care se împletesc în perfectă armonie trăsăturile esenţiale ale omului şi muzicianului Maurice Ravel: „absenţa vanităţii” (Manuel de Falla) şi „darul de a exprima o imensă tandreţe” (Manuel Rosenthal).
Concertul organizat de Ana Silvestru marchează şi 80 de ani de la moartea marelui compozitor maghiar Béla Bartók. Seara se va încheia cu Sonata pentru două piane şi percuţie, una dintre cele mai importante şi temute capodopere din întreaga creaţie a lui Béla Bartók, cel care spunea încă din tinereţe că destinul său este „singurătatea ideilor”.

„Maurice Ravel şi Béla Bartók sunt doi mari compozitori şi mari conştiinţe a căror conduită desăvârşită în cele mai întunecate momente ale istoriei sunt azi, mai mult ca oricând, un reper şi un ideal greu de atins”, a mai declarat pianista Ana Silvestru.

Programul serii va mai include un coral de Johann Sebastian Bach, Gotteszeit ist die allerbeste Zeit BWV (Actus Tragicus), transpus de György Kurtág, un marş pentru timpani şi instrumente tradiţionale otomane de André şi Jacques Philidor şi o lucrare inspirată de splendoarea Alhambrei, Lindaraja de Claude Debussy.

Concertul va fi dedicat memoriei lui Relu Despa (1977-2024), şeful partidei de percuţie a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti.

 

România U19 şi-a aflat adversarii la Campionatul European din această vară, găzduit de ţara noastră

A început deszăpezirea pe Transalpina. Se intervine pe sectorul dintre Rânca şi Obârşia Lotrului