Moţiunea simplă POT-AUR depusă la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor se intitulează ”Diplomaţia românească în era Hurezeanu: izolarea ca strategie, irelevanţa ca vocaţie şi pasivitatea ca politică de stat. Cronica unei politici externe în derivă”.
Conform inițiatorilor, moțiunea simplă urma să fie citită în plenul Camerei Deputaților marțea viitoare, de către deputatul AUR Cosmin Corendea.
În şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor s-a decis restituirea moţiunii iniţiatorilor, deoarece nu respectă prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor.
Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a declarat marţi, pentru News.ro, că deputaţii extremei drepte din Parlament demonstrează că nu cunosc legea, acesta fiind motivul pentru care moţiunea simplă depusă împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost returnată iniţiatorilor.
Potrivit deputatului PNL, prin moţiune, cei de la POT şi AUR încearcă să îl oblige pe premier să-l demită pe ministru, în cazul în care moţiunea ar fi adoptată, însă acest lucru nu este legal.
„Deputaţii extremei drepte din Parlament demonstrează că nu cunosc legea. Acesta este motivul pentru care moţiunea simplă depusă împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost returnată iniţiatorilor. Concret, prin această moţiune, ei încearcă să îl oblige pe premier să-l demită pe ministru, în cazul în care moţiunea ar fi adoptată. Însă acest lucru nu este legal”, spune Gabriel Andronache.
Potrivit liderului deputaţilor PNL, „conform unei decizii a Curţii Constituţionale din 2007 (decizia nr. 148 din 21 februarie 2007), un premier nu poate fi obligat, printr-o moţiune simplă, să demită un ministru”.
„Singura situaţie în care o astfel de demitere devine obligatorie este în urma adoptării unei moţiuni de cenzură, care vizează întregul guvern, nu un singur membru al acestuia. Prin urmare, conducerea Camerei Deputaţilor nu putea accepta moţiunea în forma propusă, deoarece ar fi încălcat Regulamentul Camerei.
Articolul 191, alineatul 4, prevede clar că „preşedintele Camerei Deputaţilor nu va lua în considerare moţiuni simple (…) care vizează finalităţi specifice moţiunii de cenzură”, a explicat Andronache, care este membru în comisia juridică din Camera Deputaţilor.
„Am şi un mesaj pentru opoziţia extremistă: învăţaţi legea înainte să faceţi politică!”, mai spune Andronache.