Apetit crescut pentru spații comerciale: Investitorii au plasat 155,8 de milioane euro în primele trei luni

Investitorii au cumpărat proprietăţi comerciale cu o valoare totală de 155,8 milioane euro, în primul trimestru al anului 2025, conform unei studiu realizat de compania Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

”În primul trimestru al anului 2025, investitorii au cumpărat proprietăţi comerciale cu o valoare totală de 155,8 milioane euro”, conform unei studiu realizat de compania Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate, pe baza datelor centralizate de forumul marilor agenţii imobiliare din România, transmite News.

Cea mai mare pondere, de 68% au înregistrat-o investiţiile venite din Marea Britanie, pe locul doi fiind investiţiile din Liban si pe locul trei cele din România (9%).

Românii au cumpărat un centru comercial din Cluj–Napoca, Winmarkt Someş, cu o suprafaţă totală de 7.873 mp şi un hotel pe litoral, Hotel Balada Saturn, cu 283 camere, amândouă cu o valoare totală de 14,4 milioane euro.

„În România, anul 2025 a demarat în forţă pentru segmentul de retail, unde un singur investitor din Marea Britanie, M Core, a cumpărat un mall, Suceava Shopping City şi un portofoliu de şapte parcuri de retail, cu o valoare cumulată de 105 milioane de euro, ceea ce înseamnă o pondere de 68% din total. Investitorii români şi-au menţinut locul trei ca pondere, înregistrat şi anul trecut. Anul trecut, cu capital românesc s-au achiziţionat proprietăţi cu o valoare cumulată de 151,2 milioane euro, ceea ce a însemnat un procent de 21%“, declară Nicolae Ciobanu, managing partner – head of advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Pe locul doi ca pondere a tranzacţiilor din primul trimestru din 2025 se numără investiţiile din Liban. O companie cu capital din această ţară a achiziţionat o clădire de birouri premium din Bucureşti, Victoria Center, cu o suprafaţă de 8.400 mp, la aproximativ 30 milioane de euro. Clădirea de birouri are un grad mare de ocupare a spaţiilor.

Un alt activ cu scop comercial din Bucureşti a atras atenţia unui investitor străin din Cipru. Vila istorică Maria Lahovari, în care a trăit Martha Bibescu, situată în zona Dorobanţi, din Bucureşti, a fost cumpărată de familia unui om de afaceri cu 6,35 milioane euro, cu scopul de a o transforma în şcoală privată.

Pe lângă aceste active comerciale, un investitor chinez a cumpărat un business de mobilă, cu tot cu halele de producţie, din judeţul Timiş, la un preţ de peste 10 milioane euro.

Belgienii, investitori de top în parcuri industriale

În 2024, investiţiile în parcuri industriale au adus belgienii şi cehii pe primele două locuri, urmaţi de români. Anul trecut, în topul investitorilor ce au cumpărat active comerciale româneşti, după naţionalitate pe primul loc s-au aflat investitorii belgienii, pe locul doi investitorii cehi şi pe locul trei investitorii români.

Belgia a fost reprezentată de grupul WDP care a achiziţionat spaţii industriale şi comerciale, în trei tranzacţii consecutive, cu o valoare totală de 207 milioane de euro.

Pe locul doi ca naţionalitate şi ca valoare totală s-a aflat investitorul ceh CTP, care a cumpărat un portofoliu de parcuri industriale, cu o valoare de 168 milioane euro.

Investitorii români au achiziţionat active comerciale variate, cu o valoare cumulată de 151,2 milioane euro, de la parcuri de retail, spaţii comerciale de la parterul blocurilor, clădiri de birouri şi până la hoteluri, situate la mare, la munte sau în oraşe turistice.

„În 2025, interesul investitorilor pentru parcurile de retail se menţine la un nivel ridicat, iar sectorul hotelier înregistrează o evoluţie promiţătoare. De asemenea, o tranzacţie importantă cu un portofoliu de parcuri industriale se apropie de finalizare şi are potenţialul de a impulsiona semnificativ volumul total al investiţiilor din acest an. Chiar dacă pe segmentul spaţiilor de birouri s-a observat o prelungire a perioadei de închidere a tranzacţiilor, contextul actual generează oportunităţi pentru activele premium, bine poziţionate şi cu un grad ridicat de ocupare, care continuă să fie în atenţia investitorilor. Aceste proprietăţi rămân puncte de referinţă într-o piaţă dinamică şi în continuă adaptare”, estimează Nicolae Ciobanu, managing partner – head of advisory la Fortim Trusted Advisors.

Cel mai mare volum de investiţii româneşti în imobiliare a fost înregistrat în 2022, când Pavăl Holding a cumpărat birouri cu o valoarea totală de 467 milioane euro, capitalul românesc ocupând atunci o pondere de 49% din total, într-un an cu tranzacţii record. În anii următori, în 2023 şi 2024, însă Pavăl Holding şi-a diversificat ţările unde a investit în imobiliare, preferând ţări precum Elveţia şi Italia.

Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate în România, este o companie de consultanţă imobiliară fondată în anul 2002 şi din decembrie 2020 este controlată de către Costin Nistor, Bogdan Cange şi Nicolae Ciobanu. Compania oferă servicii de consultanţă imobiliară pe segmentul de birouri, retail, industrial & logistică, evaluări, capital market, research, rezidenţial dar şi servicii de Property Management şi Project Management. Pe zona de Property Management compania are in administrare peste 110.000 mp de spatii de birouri, retail şi spaţii industriale. Printre cei mai importanţi clienţi recurenţi ai Fortim Trusted Advisors se numără Morgan Stanley, Add Value Management, Indotek, Kesz şi First Property Asset Management. De asemenea, pe segmentul de birouri compania s-a ocupat de tranzacţionarea de spaţii pentru Reckit Benkiser, Renault, Fortech, Grohe, Credius, OLX Group, Multinode Network, AHI Carrier, AVL,UMT Software, Future Electronics, The Home sau Bioderma. Fortim Trusted Advisors oferă servicii de vânzare, evaluare, bugetare, cercetare de piaţă, branding şi marketing pentru sectorul rezidenţial, Corallis fiind un exemplu de proiect rezidenţial pentru care furnizează consultanţă completă.

J.D. Vance zguduie alianța transatlantică: Vicepreşedintele cere Europei să nu fie un ‘vasal permanent’ a SUA în securitate şi comerţ

Ionuţ Moşteanu, după întâlnirea cu delegaţia Congresului SUA: Visa Waiver rămâne o prioritate pentru USR şi România. Este timpul ca românii să poată călători liberi în SUA, ca parteneri egali