Un cetăţean român de origine libaneză acuzat de dare de mită şi cumpărare de influenţă a fost reţinut/ El ar fi intervenit pentru prelungirea unui drept de şedere şi pentru obţinerea rapidă a trei avize de angajare pentru străini

Un cetăţean român de origine libaneză acuzat de dare de mită şi cumpărare de influenţă a fost reţinut pentru 24 de ore şi va fi dus la instanţă cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Ancheta în cazul acestuia a pornit în urma denunţului unui martor, angajat al Inspectoratului General pentru Imigrări, care urma să intervină pentru urgentarea emiterii a trei avize de angajare a unor străini şi pentru prelungirea dreptului de şedere în România a unui cetăţean moldovean.

Potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti, procurorii acestei unităţi de parchet au pus în mişcare acţiunea penală împotriva unui cetăţean român de origine libaneză, cercetat pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, într-un dosar deschis în urma denunţului unui martor, angajat al Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări Ilfov.

Astfel, în perioada 29 martie – 14 aprilie, inculpatul i-a promis şi dat sume de bani martorului-denunţător, în scopul soluţionării favorabile a unei cereri de prelungire a dreptului de şedere pe teritoriul României, formulată de inculpat ca reprezentant al unui cetăţean moldovean.

De asemenea, susţin anchetatorii, în schimbul banilor, martorul-denunţător urma să îşi exercite influenţa asupra unui alt funcţionar public, angajat în cadrul Serviciului pentru Imigrări Ilfov, pentru urgentarea procedurii de emitere a unor avize de angajare pentru cetăţeni străini de care era interesat inculpatul.

În 14 aprilie 2025, cetăţeanul român de origine libaneză i-a dat 300 de euro martorului-denunţător, în scopul urgentării emiterii a trei astfel de avize, fiind prins în flagrant.

În aceeaşi zi, inculpatul a fost reţinut pentru 24 de ore, iar în marţi, 15 aprilie, a fost sesizat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile faţă acesta.

Cercetările sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie.

BEC: În situaţiile în care persoanele fizice postează pe conturile personale, în mod preponderent şi repetitiv, materiale de propagandă electorală, atunci dobândesc calitatea de actori politici cu potenţial de influenţare a electoratului

Andrew Tate va fi judecat civil în Marea Britanie în 2027 pentru acuzaţii de abuz şi control coercitiv