Crin Antonescu – colaborator al Securității? CNSAS a dat verdictul!

Potrivit documentului postat pe pagina de internet a CNSAS, „având în vedere calitatea domnului Antonescu George Crin Laurențiu de candidat la funcția de președinte al României, având în vedere decizia de neapartenență și necolaborarea cu Securitatea, numărul 7.1/ 11.01.2005, emisă în temeiul legii numărul 187/1999 și care a constatat următoarea situație de fapt:

domnul Antonescu George Crin Laurențiu nu a fost agent sau colaborator al Securității ca poliție politică.

Având în vedere documentul nou și neprocesat identificat în dosarul numărul I 1068594 în care figurează domnul Antonescu George Crin Laurențiu, în baza notei de constatare numărul DI?I/355 din data de 31.03.2025, întocmită de către Direcția de Specialitate din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, în care se regăsesc următoarele elemente:

domnul Antonescu George Crin Laurențiu figurează în dosarul fond informativ numărul I 1068594 (FI 12275?TL), cotă CNSAS – titular C.Ș. În cadrul cercetării informative inițiată de securitate asupra domnului C.Ș., precum și a anturajului acestuia, titularul adeverinței, profesor de istorie la Școala Generală Niculițel și prieten apropiat cu C.Ș. a fost convocat de organele de securitate și a dat o declarație datată 13.01.1988, olografă semnată cu numele real”, arată CNSAS, relatează Mediafax.

Elementele prezentate nu se circumscriu prevedelilor articolul 2, litera b), teza a II-a din O.U.G. numărul 24/2008, potrivit cărora „persoana care a furnizat informații cuprinse în declarații, procese verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei și procesului, în stare de libertate de reținere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată și condamnată, nu este considerată colaborator al securității potrivit prezentei definiții”.

„Nu se poate reține calitatea de colaborator al securității în sensul legii”

Astfel, CNSAS arată că, având în vedere faptul că nota de constatare numărul DI/I/355 din data de 31.03.2025 nu consemnează existența altor documente sau informații privind relația cu organele de securitate, în cazul lui George Crin Laurențiu Antonescu „nu se poate reține calitatea de colaborator al securității în sensul legii”.

Totodată, potrivit notei de constatare numărul DI?I/ 355 din data de 31.03.2025, în urma verificărilor întreprinse până la data de 31.03.2025, nu au rezultat documente sau informații privind apartenența la structurile fostului Minister de Interne în calitate de ofițer sau subofițer de securitate sau miliție, astfel încât în cazul lui George Crin Laurențiu Antonescu „nu se poate reține calitatea de lucrător al securității în sensul legii”.

„Pe baza materialului avut la dispoziție până la data de 31.03.2025, precum și a procesului verbal al ședinței colegiului CNSAS din data de 10.04.2025, adeverim prin prezenta că elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor articolului 2 litera a) și b) din Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 24/2008, privind accesul la propriul dosar și deconspirarea securității aprobată cu modificările și completările ulterioare, astfel domnului Antonescu George Crin Laurentiu, fiul lui Gheorghe și Olga născut la 21.09.1959 în Tulcea, județul Tulcea, nu i se poate atribui calitatea de lucrător colaborator al securității în sensul legii”, potrivit CNSAS.

Nota de constatare pe care s-a întocmit adeverința poate fi consultată de titularul adeverinței la sediul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Prezenta poate fi contestată la secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București de către persoana interesată în termen de 48 de ore de la data publicării pe pagina de internet a CNSAS.

Şeful Parchetului olandez care investighează furtul Coifului de la Coţofeneşti dă asigurări că va fi recuperat: „Ne aşteptăm să îl găsim”

George Simion a turnat tot către delegația SUA: În România s-a dat o lovitură de stat!