Familia uneia dintre victimele din tragedia de la clubul de noapte din Republica Dominicană acuză proprietarii localului de omor prin imprudenţă / Acuzaţii pentru autorităţi / Bilanţul morţilor a ajuns la 231

Familia uneia dintre cele 231 de persoane ucise când acoperişul unui club de noapte din Republica Dominicană s-a prăbuşit peste participanţii la un concert solicită acuzaţii de omor prin imprudenţă împotriva proprietarilor localului, conform unui document legal depus marţi, transmite AFP.

Văduva şi părinţii victimei Virgilio Cruz au depus o plângere la procurori, susţinând că proprietarii clubului de noapte Jet Set au fost neglijenţi în ceea ce priveşte ”designul de siguranţă” şi modificările aduse clădirii, acum în ruine.

Familia a susţinut că există ”suficiente probe pentru a inculpa” proprietarii clubului pentru omor prin imprudenţă şi a declarat că va depune, de asemenea, o cerere de răspundere civilă împotriva autorităţilor din Republica Dominicană.

”Această tragedie nu este imputabilă doar proprietarilor şi managerilor clubului de noapte Jet Set… ci şi instituţiilor statului dominican” şi municipalităţii, se arată în dosar.

”Acestea nu şi-au îndeplinit îndatoririle legale de supraveghere, inspecţie şi autorizare a operaţiunilor pentru unităţile deschise publicului”, se mai arată în documente.

Acoperişul clubului, o clădire veche de o jumătate de secol din capitala Santo Domingo, s-a prăbuşit în primele ore ale zilei de marţi, săptămâna trecută, peste sute de persoane care asistau la un concert al starului de merengue Rubby Perez, care a murit, de asemenea, în cea mai gravă catastrofă din ultimele decenii din ţara din Caraibe.

Începând de luni, autorităţile au stabilit un număr de 231 de morţi şi sute de răniţi.

Antonio Espaillat, proprietarul Jet Set, a declarat marţi procurorilor că este la dispoziţia autorităţilor şi că va ajuta la anchetă.

– ”Tragedie evitabilă” –

Dosarul juridic a enumerat ceea ce a numit dovezi că imobilul, care avea 52 de ani, a fost slăbit de vârstă, un incendiu recent, reparaţii inadecvate şi ”sarcini nejustificate” plasate pe acoperiş de echipamente grele, cum ar fi aparate de aer condiţionat.

”Faptele descrise aici atestă un lanţ de neglijenţe structurale şi omisiuni de securitate, imputabile nu numai administratorilor (şi) acţionarilor clubului de noapte, ci şi instituţiilor publice”, se arată în document.

”Aceste instituţii, prin neîndeplinirea atribuţiilor lor de inspecţie, supraveghere şi control, şi-au încălcat funcţiile legale şi au favorizat un mediu periculos care a culminat cu această tragedie evitabilă”, se mai arată în document.

Peste 300 de salvatori, ajutaţi de câini de urmă, au lucrat neobosit zile întregi pentru a găsi supravieţuitori şi au scos 189 de persoane în viaţă din mormanele de oţel, zinc şi cărămidă contorsionate care au mai rămas din structură.

Guvernul dominican a anunţat crearea unei comisii de experţi naţionali şi internaţionali pentru a investiga calamitatea.

O listă preliminară a victimelor include un italian, doi cetăţeni francezi şi, potrivit Departamentului de Stat al SUA, ”mai mulţi” americani.

Imaginile aeriene ale locului arată o scenă asemănătoare cu urmările unui cutremur.

O înregistrare video postată pe reţelele de socializare a arătat cum sala, care putea găzdui 1.700 de invitaţi, a intrat brusc în întuneric în timp ce Perez cânta, şi s-au auzit apoi zgomote şi ţipete.

Pe lângă Perez, în vârstă de 69 de ani, alte victime importante au fost doi jucători de baseball pensionaţi din Major League şi un guvernator provincial.

 

Cristian Tudor Popescu, reacţie la dezvăluirile despre Crin Antonescu: Un fuck news. O mizerie, Ce i s-a întâmplat lui Antonescu în 88-89? Ce li s-a întâmplat atâtor cetăţeni români în acei ani, inclusiv mie

ChatGPT dobândeşte o bibliotecă de imagini