Studiul, cel mai extins de acest tip realizat până în prezent, a analizat praful din locuințele din 10 țări europene, în 2021. În total, au fost detectate 197 de pesticide, dintre care peste 40% sunt asociate cu efecte toxice grave asupra sănătății umane, inclusiv cancer și tulburări hormonale. Numărul de pesticide detectate în fiecare casă a variat între 25 și 121, iar nivelurile au fost mai ridicate în gospodăriile fermierilor.
Cercetătorii subliniază că reglementatorii ar trebui să analizeze impactul pesticidelor nu doar individual, ci și în combinație cu alte substanțe chimice, atât pentru cele deja utilizate, cât și pentru cele care urmează să fie aprobate.
„Avem multe studii epidemiologice care arată că bolile sunt asociate cu amestecuri de pesticide”, a declarat profesorul Paul Scheepers, de la Institutul Radboud pentru Științe Biologice și de Mediu. El a explicat că pesticidele pătrund în case prin încălțăminte, dar și prin animalele de companie. „Dacă nu ne scoatem încălțămintea pe prag, atunci aducem mult praf. Animalele de companie sunt, de asemenea, o sursă”, a spus Scheepers.
„Există multe studii care arată că animalele colectează anumite contaminări, inclusiv pesticide, din exterior. Un alt grup sunt produsele de consum pe care le aducem în casele noastre, orice pesticide pe care le cumpărăm din magazine pentru anumite scopuri, iar o sursă importantă sunt tratamentele pentru purici și căpușe pentru animale de companie”, a adăugat el.
Deși nivelurile fiecărui pesticid în parte erau mici, prezența simultană a zeci de substanțe poate contribui la expunerea cumulativă, alături de alți factori precum consumul de fructe, legume sau flori tratate chimic.
Unul dintre cele mai îngrijorătoare rezultate ale studiului a fost detectarea DDT-ului (dicloro-difenil-tricloroetan), un pesticid interzis în numeroase țări încă din 1972. Scheepers atrage atenția că „produse precum DDT-ul, care au fost interzise de mult timp, sunt atât de persistente încât se acumulează în mediu, astfel că sunt în continuă circulație. Acum avem și problema cu PFAS, care este exact o repetare a acestui caz”.
PFAS – substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate – sunt denumite „substanțe chimice pentru totdeauna” pentru că nu se descompun în mod natural. Ele sunt utilizate într-o varietate de produse de consum și în procese industriale, iar unele dintre ele au fost asociate cu boli grave, inclusiv cancerul.
Cercetătorii susțin că rezultatele studiului ar trebui să determine autoritățile de reglementare să evalueze și testele combinate ale pesticidelor existente pe piață, precum și interacțiunile cu substanțele persistente din mediu. Descoperirea DDT-ului sugerează că noile pesticide trebuie analizate și în raport cu cele vechi, care continuă să circule în mediul înconjurător.