Medicul Lorelei Nassar, chirurg implantolog, a afirmat, miercuri seară, că medicul stomatolog lucrează manual în cel mai ostil mediu de lucru, fără lumină şi printre multe bacterii. ”Manopera se desfăşoară pe câţiva milimetri”, a explicat medicul, precizând că, din acest motiv, inteligenţa artificială nu poate să câştige pe deplin teren în stomatologie.
”Eu cred că stomatologia este şi va rămâne încă pentru foarte multă vreme o meserie foarte manuală. Practic, noi facem cu mâinile ceva şi să nu uităm că noi lucrăm, noi stomatologii, lucrăm într-un mediu fără lumină. În interiorul gurii, cu orice lampă chirurgicală, rămân colţişoare care nu pot fi iluminate suficient”, a declarat Lorelei Nassar, miercuri seară, la Medika TV, în contextul unei discuţii despre inteligenţa artificială.
Medicul a explicat, de asemenea, că stomatologii lucrează într-unul dintre cele mai toxice medii: ”Noi lucrăm într-un mediu infecţios, gura tuturor este populată de milioane de microbi, noi lucrăm într-un mediu cu un puternic pericol de infecţiozitate pentru că nu numai saliva, sângele, dar şi toate celelalte secreţii pot fi populate de toxine şi microbi. Şi atunci, aceste lucruri cântăresc pe deoparte foarte, foarte mult şi în stresul cotidian al medicului stomatolog, dar şi în ceea ce se întâmplă în acurateţia manoperei. Iar să nu uităm, mediul nostru de muncă, ceea ce facem noi, are graniţe de câţiva milimetri. Deci noi lucrăm pe câţiva millimetri”.
Lorelei Nassar a precizat că operaţiile robotice sunt greu de folosit în stomatologie.
”Un dinte are mai puţin de un centimetru în diametru. Şi atunci toată manopera noastră se desfăşoară pe câţivan milimetr. Este foarte adevărat, operaţiile robotice care se desfăşoară deseori de la spital la spital, de la distanţă prin coordonarea unui medic care poate să fie şi în altă ţară, pot să se desfasoare într-un organism, dar părerea mea personală este că foarte greu se va ajunge la asta în stomatologie, pentru că pacientul este conştient, pentru că el are tot timpul senzaţia de invazie. Încă mai avem mult de muncă cu a diminua această frică de stomatolog. Deci, cu tot respectul faţă de inteligenţa artificială, dar încă nu văd că poate să câştige teren în întregime în stomatologie”, a mai spus Lorelei Nassar.