Potrivit Patriarhiei Române, programul slujbelor liturgice va fi următorul:
* începând cu ora 7:00, va avea loc purtarea în procesiune a sfintelor moaşte din Catedrala Patriarhală, toate urmând a fi aşezate în Baldachinul Sfinţilor, pentru a facilita accesul pelerinilor la închinare;
* între orele 09:00 – 12:30, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia va fi săvârşită la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, iar în timpul acesteia va avea loc sfinţirea Marelui Mir în 12 amfore mari de argint recent confecţionate.
După sfinţire, Sfântul şi Marele Mir va fi transferat în 44 de amfore mici de argint, care vor fi dăruite tuturor eparhiilor din Patriarhia Română.
Pregătirea Marelui Mir s-a făcut, începând de luni, în incinta Mănăstirii Duminica Tuturor Sfinţilor Români din Capitală, într-o încăpere numită Mirostirion. Încăperea a fost edificată special pentru precedenta sfinţire a Marelui Mir, în 2019, conform Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române.
Alcătuit din ulei de măsline şi 39 de mirodenii, amestecate şi fierte continuu mai multe zile în Săptămâna Patimilor, într-un ritual special, Sfântul şi Marele Mir este întrebuinţat pentru săvârşirea Tainei Mirungerii celor nou botezaţi, la sfinţirea de biserici, la sfinţirea Antimiselor şi a tuturor lăcaşurilor de cult, dar şi la aşezarea în raclă a moaştelor sfinţilor canonizaţi ori pentru reprimirea în Ortodoxie a celor căzuţi de la dreapta credinţă sau primirea celor ce vin la Ortodoxie de la confesiuni creştine al căror botez poate fi recunoscut prin iconomie.
Sfinţirea Marelui Mir este permisă numai Bisericilor Ortodoxe autocefale, în Biserica Ortodoxă Română evenimentul având loc pentru a 23-a oară de la primirea autocefaliei, relatează agerpres.