Numărul incendiilor produse, în prima jumătate a acestui an, în fondul forestier administrat de Romsilva a crescut de peste şapte ori faţă de perioada similiară a anului trecut, fiind semnalate 367 de incendii. Cele mai multe incendii de pădure au fost înregistrate în zonele administrate de Direcţia Silvică Gorj. Valoarea totală a pagubelor depăşeşte 390.000 de lei.
Reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva au arătat, marţi, într-un comunicat de presă, că temperaturile ridicate şi lipsa precipitaţiilor în prima perioadă a anului au favorizat creşterea numărului de incendii în fondul forestier administrat de regie.
Astfel, numărul incendiilor produse în fondul forestier administrat de Romsilva, în primul semestru, a crescut de peste şapte ori, comparativ cu perioada similiară a anului trecut, respectiv 367 de incendii înregistrate în prima jumătate a acestui an, faţă de 48 în primul semestru din anul 2023.
Aceste incendii au afectat 3.365,31 hectare fond forestier, din care pe 3.264,86 hectare au fost incendii de litieră. Cele mai numeroase incendii, 105, s-au înregistrat în fondul forestier administrat de Direcţia Silvică Gorj, urmată de direcţiile silvice Prahova, cu 27 de incendii, Mehedinţi şi Vâlcea, cu câte 24 de incendii în fondul forestier.
Majoritatea acestor incendii, 250, s-au înregistrat în zonele de deal, în fondul forestier aflat în zonele de câmpie alte 99 şi 18 incendii în zonele montane.
În aceste incendii au fost distruşi arbori cu un volum cumulat de 209 metri cubi, de asemenea fiind distruşi şi 90.883 de puieţi forestieri, valoarea totală a pagubelor ajungând la 393.094 lei.
Toate aceste suprafeţe afectate de incendii vor fi refăcute de Romsilva, prin lucrări de regenerare a pădurilor.
Pentru prevenirea incendiilor în fondul forestier administrat, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a adoptat mai multe măsuri, precum intensificarea acţiunilor de patrulare, campanii de informare în rândul cetăţenilor, turiştilor şi a angajaţilor firmelor care desfăşoară activităţi în fondul forestier, dar şi realizarea lucrărilor de întreţinere a liniilor izolatoare.
”Reluăm apelul către cetăţeni să fie responsabili, să nu incendieze miriştile, să nu lase focul nesupravegheat, mai ales în zonele de risc, să nu aprindă focul în păduri sau în apropierea acestora, să se asigure că sting focul după ce îl folosesc, exclusiv în locurile special amenajate”, au transmis reprezentanţii Romsilva.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Toate pădurile proprietatea publică a statului deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.
De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naturale, precum şi 12 herghelii de stat.