„În contextul pierderii accelerate a habitatelor naturale valoroase din Europa, proiectul LIFE DiverSEED propune o abordare inovatoare şi colaborativă pentru a sprijini restaurarea pajiştilor prioritare din România şi Slovacia, cu impact concret asupra biodiversităţii şi a comunităţilor rurale. În România, intervenţiile se vor desfăşoară în trei situri Natura 2000: Sighişoara-Târnava Mare, Dealurile Târnavei Mici-Bicheş şi Munţii Ciucului, unde vor fi restaurate peste 500 de hectare de pajişti aflate într-o stare ecologică degradată (…). Un element important al proiectului este implicarea comunităţilor locale: peste 50 de fermieri din zonele vizate vor participa la activităţi concrete de gestionare şi restaurare a pajiştilor, dar şi la sesiuni de formare, cercetări aplicate sau consultări şi evenimente educaţionale pentru copii şi tineri, alături de campanii de informare pentru publicul larg”, a transmis, marţi, Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, într-un comunicat de presă.
Potrivit Fundaţiei ADEPT, LIFE DiverSEED propune soluţii concrete pentru un viitor durabil, o metodă inovatoare de recoltare şi utilizare a seminţelor locale, menită să reconstituie compoziţia originală a vegetaţiei pajiştilor.
„În momentul de faţă, în România, nu există mixuri comerciale de seminţe locale, iar proiectul va dezvolta astfel de amestecuri specifice habitatului şi va stabili reguli clare pentru folosirea lor în restaurare. Acest demers va contribui la creşterea rezilienţei ecosistemelor şi la sprijinirea polenizatorilor, ale căror populaţii vor fi monitorizate constant”, se precizează în comunicatul de presă.
De asemenea, mai menţionează Fundaţia ADEPT, practicile de gestionare tradiţională a terenurilor, precum cositul, păşunatul şi eliminarea speciilor invazive, vor fi îmbinate cu metode noi de însămânţare ecologică, adaptate la condiţiile locale.
„Activităţile vor fi realizate în parteneriat cu fermieri, asociaţii locale şi experţi din România şi Slovacia. Totodată, datele ştiinţifice colectate în timpul proiectului vor contribui la îmbunătăţirea schemelor de agro-mediu existente, care în prezent nu reuşesc să oprească degradarea habitatelor. Prin colaborarea cu autorităţile şi propuneri concrete, proiectul îşi propune să contribuie la reproiectarea politicilor de susţinere a agriculturii durabile (…). Demarat în vara anului 2024, prin activităţi de planificare, consultări locale şi o vizită de teren cu experţii locali şi internaţionali pentru stabilirea metodologiei de colectare a seminţelor, DiverSEED continuă în 2025 prin cartografierea detaliată a habitatelor şi testarea primelor mixuri de seminţe regionale, gândite nu doar pentru utilizare în proiect, ci şi pentru introducerea pe piaţă, pentru a asigura continuitatea iniţiativei şi după încheierea finanţării europene”, se mai precizează comunicatul de presă.
În România proiectul este implementat de către Fundaţia ADEPT Transilvania, cu peste 20 de ani de experienţă în implementarea proiectelor de conservare a biodiversităţii prin implicarea comunităţilor locale, cu sprijinul partenerilor locali, Milvus Group, cu experienţă în cercetare, educaţie ecologică şi conservare, şi Asociaţia Agri-Cultura-Natura Transilvania, activă în promovarea dezvoltării durabile în Bazinul Ciucului şi Valea Gyimeşului.