Fundamentaliști islamici care în urmă cu 20 de ani distrugeau bogata moștenire culturală a țării lor pentru a preveni reapariția „idolatriei” susțin acum că vor să o protejeze.
„Toată lumea are obligația de a proteja, monitoriza și conserva cu fermitate aceste relicve, care fac parte din identitatea și bogata cultură a Afganistanului”, au transmis talibanii în februarie 2021, înainte de a reveni la conducerea țării.
Ulterior, în țară au fost făcute numeroase descoperiri arheologice, unele obiecte având o vechime de mii de ani, potrivit Le Figaro.
„Se spune că istoria afganilor are 5.000 de ani, iar aceste zone antice o dovedesc, au existat oameni aici”, a declarat, pentru AFP, Mohammed Yaqoub Ayoubi, șeful Departamentului provincial pentru Cultură și Turism, adăugând că statul acordă „multă atenție” conservării acestor situri.
Noua strategie a talibanilor ar putea stimula economia și turismul. Totuși, experții nu sunt prea optimiști susținând că instabilitatea, violența, deficitul de resurse și jafurile pun în pericol planul talibanilor.