Rusia prezice că prețul petrolului său va scădea, ceea ce ar putea reprezenta o provocare pentru economia țării

Ministerul Dezvoltării Economice din Rusia și-a retrogradat prognoza pentru 2025 pentru țițeiul rusesc Urali la 56 de dolari pe baril.

Dar bugetul Rusiei se bazează pe prețul estimat de 69 de dolari. De asemenea, acest nivel este cel mai scăzut din 2020, când pandemia de coronavirus a declanșat un colaps al cererii globale de petrol, care susține semnificativ exporturile țării.

De asemenea, este sub pragul de 60 de dolari pe baril, peste care profiturile exporturilor de petrol sunt adăugate fondului de investiții de stat al Rusiei prin impozite. Veniturile sub această limită sunt acoperite de retragerea din fond.

Prin urmare, se consideră că scăderea prețurilor la țițeiul rusesc va pune serioase constrângeri bugetului rus, dar nu se estimează că va opri războiul.

Cu toate acestea, experții, vorbind cu Newsweek, au susținut că petrolul îi oferă președintelui american Donald Trump un avantaj pentru a face presiuni pe omologul său rus Vladimir Putin în discuțiile pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Acest lucru ar putea fi realizat prin impunerea de sancțiuni asupra petrolului exportat din porturile din Marea Baltică și Marea Neagră. În caz contrar, ar putea permite ucrainenilor să folosească drone și rachete pentru a viza părți din porturile care susțin exporturile de petrol.

Între timp, prețurile mai scăzute la exportul petrolului provin ca un raport al grupului de studii de politică externă al Școlii de Economie din Londra, LSE IDEAS, a declarat că rezistența economică a Ucrainei ar putea supraviețui mașinii de război finanțate de petrol a Rusiei.

Blocat de pe piețele internaționale de obligațiuni din cauza sancțiunilor, scăderea în continuare a prețurilor pieței petrolului ar putea duce la o problemă acută a balanței de plăți pentru regimul rus, potrivit raportului. De asemenea, în timp ce sursele de finanțare externă ale Ucrainei sunt asigurate până în 2027, Rusia, dimpotrivă, se află într-o poziție potențial mai slabă, deoarece este foarte expusă la volatilitatea prețurilor pe piața mondială a petrolului, se observă.

Pe măsură ce cererea globală de petrol scade, există o oportunitate de a crește presiunea asupra Rusiei, a declarat pentru Newsweek Luke Cooper, autorul raportului și directorul programului PeaceRep Ucraina la LSE IDEAS. Cu toate acestea, administrația Trump acordă prioritate restabilirii relațiilor cu Moscova. „Problema este că administrația Trump nu pare să dorească să maximizeze presiunea asupra lui Putin”, a spus el.

Prețurile petrolului sunt în scădere din cauza preocupărilor legate de economia globală și a creșterii producției OPEC+.

Exporturile de petrol sunt un motor cheie al economiei ruse, care le-a pus în centrul sancțiunilor occidentale, care urmăresc „sugarea” fondurilor destinate mașinii de război a Moscovei.

Cu toate acestea, Rusia a reușit să ocolească dificultățile folosind o flotă „în umbră” de nave a căror proprietate a fost reorganizată pentru a ascunde legăturile cu Moscova.

Dar, pe măsură ce marii cumpărători de petrol rusesc, precum India și China, devin mai puțin dispuși să riște sancțiuni secundare pentru a cumpăra mărfuri, scăderea prețului acestuia pune o problemă pentru veniturile Rusiei.

Ceața creează probleme în mai multe zone din țară – Manevrele maritime și fluviale au fost suspendate

De ce mineralele Ucrainei nu sunt chiar atât de importante