Reuters și Bloomberg au scris despre acest lucru, citând oficiali UE de rang înalt nenumiți.
Potrivit Reuters, măsurile luate în considerare de CE includ:
• Măsuri comerciale ale UE care ar putea împiedica companiile europene să încheie noi contracte pentru aprovizionarea rusă cu combustibili
fosili, care ar reduce achizițiile la vedere de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc;
• dezvoltarea de opțiuni legale pentru a oferi companiilor importatoare un temei legal pentru utilizarea forței majore și retragerea din contractele de furnizare de gaze din Rusia fără a plăti amenzi.
Bloomberg raportează, de asemenea, planurile CE de a introduce o interdicție a achizițiilor spot de GNL din Rusia și de a crea instrumente pentru rezilierea contractelor de gaze pe termen lung fără penalități.
Potrivit publicației:
• UE se pregătește să discute ideea interzicerii achizițiilor spot de GNL din Rusia, ceea ce ar reduce dependența de astfel de aprovizionare pe termen scurt,
• De asemenea, instrumentele în curs de pregătire de către CE vor permite companiilor să rezilieze contracte de gaze pe termen lung,
• Foaia de parcurs va avea ca scop reducerea dependenței UE nu numai de combustibilii fosili ruși, ci și de materialele nucleare.
CE consideră că soluția optimă pentru abandonarea surselor de energie rusești este introducerea de sancțiuni, care ar permite cumpărătorilor din UE să declare circumstanțe de forță majoră și să renunțe la contractele pe termen lung pe gaze.
Cu toate acestea, CE se abține de la a impune direct sancțiuni împotriva gazului rusesc, deoarece există opoziție din partea mai multor țări UE, printre care: Ungaria și Slovacia, ar priva aceasta de sprijinul unanim necesar.
Prin urmare, CE ia în considerare măsuri alternative care ar putea accelera tranziția de la sursele de energie rusești.
Instrumentele comerciale precum tarifele sau cotele pot fi adoptate de o majoritate calificată a țărilor UE, dar unele guverne se îndoiesc că aceste instrumente vor permite companiilor să rezilieze contractele fără penalități.
Aceste măsuri ar putea fi printre câteva opțiuni pe care CE intenționează să le sublinieze într-o foaie de parcurs care concretizează planul REPowerEU, prezentat în primăvara anului 2022, de a elimina treptat aprovizionarea cu energie din Rusia în 2027.
Foaia de parcurs pentru implementarea acestui plan urma să fie publicată inițial în martie 2025, dar a fost amânată.
Documentul este în prezent în curs de finalizare, iar CE intenționează să își prezinte propunerile pe 6 mai 2025.
Apoi vor avea loc o serie de discuții și aprobări:
• În urma publicării foii de parcurs, CE intenționează să poarte discuții cu guvernele UE și cu companiile importatoare,
• Dacă CE decide să utilizeze oricare dintre instrumentele legale, va propune o lege corespunzătoare,
• Acest lucru poate necesita aprobarea Parlamentului European și a unei majorități calificate a țărilor UE, în funcție de tipul de instrument juridic propus.
Până în 2022, gazul furnizat din Rusia a reprezentat aproximativ 45% din toate importurile de gaze în UE.
Cu toate acestea, în 2022, o serie de rute de aprovizionare cu gaze către UE au fost blocate, inclusiv secțiunea poloneză a gazoductului principal Yamal-Europa (MGP) și 1 din 2 rute de aprovizionare cu gaze prin sistemul ucrainean de transport al gazelor (GTS).
De la jumătatea lui iunie 2022, din cauza problemelor cu turbinele Siemens, debitul prin gazoductul Nord Stream 1 a început să scadă până când a fost oprit complet la 31 august 2022, iar pe 26 septembrie 2022, ambele linii ale gazoductului au fost avariate în urma exploziilor din Marea Baltică.
În 2024, tendința negativă a livrărilor de gaze rusești către Europa s-a inversat – 31,676 miliarde m3 de gaz rusesc au fost pompați prin GTS ucrainean și
continuarea pe uscat a celui de-al doilea șir al gazoductului Turkish Stream, care este cu 10,7% mai mult decât cifra din 2023. Livrările de GNL stabilite în Rusia, crescând cu 228% la un nou record UE. până la 16,5 milioane de tone, cu 33% din GNL de origine rusă importată în UE prin contracte spot (în 2023 – 23%). Ca urmare, în 2024, ponderea gazului rusesc (gaz de conductă și GNL) în UE, după ce a scăzut în 2023, a crescut și a constituit 19% din totalul livrărilor de gaze către UE. În 2025, livrările de gaze rusești către UE ar putea scădea din nou din cauza încetării complete a tranzitului ucrainean de la 1 ianuarie 2025, dar livrările de GNL au continuat să crească.
Cu toate acestea, momentul restricției de către UE a livrărilor de GNL din Rusia a fost bine ales. În contextul echilibrării deficitului comercial cu UE, președintele SUA D. Trump a propus o alternativă – fie introducerea de tarife, fie creșterea achizițiilor de petrol american și GNL. La rândul său, China, cu care SUA au făcut schimb de taxe reciproce depășind 100%, a redus efectiv livrările de GNL din SUA la zero, dar companiile chineze au avut acum oportunități de a extinde comerțul. Companiile chineze pot trimite cu succes GNL achiziționat de la fabricile americane pe piața UE, așa cum a fost deja cazul în perioada de redresare a cererii după ridicarea restricțiilor de coronavirus.