Poliția și Antifrauda au declanșat operațiunea ‘Verde Fiscal’: Cum au ajuns spațiile verzi din București într-o anchetă cu zeci de milioane prejudiciu

Ancheta are în vedere companii care prestează servicii în domeniul peisagistic și al întreținerii spațiilor verzi, principalele beneficiare fiind unități administrativ-teritoriale din municipiul București. Potrivit autorităților, serviciile sunt subcontractate de firme din Capitală către operatori economici din județul Călărași, despre care există suspiciuni că manifestă un comportament fiscal neadecvat.

„Există indicii temeinice privind sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, atât în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată, cât și contribuțiile aferente veniturilor asimilate salariilor, prin utilizarea forței de muncă fără forme legale”, se arată într-un comunicat al DGAF.

Valoarea estimată a tranzacțiilor pentru care există suspiciuni de evaziune fiscală se ridică la aproximativ 27 de milioane de lei. În perioada următoare, autoritățile competente urmează să stabilească existența sau inexistența elementelor constitutive ale infracțiunilor prevăzute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Ancheta privind suspiciunile de evaziune fiscală în domeniul serviciilor de întreținere a spațiilor verzi capătă o nouă amploare. În această dimineață, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Călărași au desfășurat o acțiune complexă în zona Oltenița, vizând creșterea gradului de ordine publică, dar și prevenirea și combaterea infracționalității economice.

În paralel, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași, polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au pus în aplicare 27 de mandate de percheziție domiciliară, desfășurate simultan în județele Călărași și Ilfov, precum și în municipiul București.

Perchezițiile vizează 24 de societăți comerciale suspectate că fac parte dintr-un circuit de tranzacționare fictiv, prin care serviciile de întreținere a spațiilor verzi erau subcontractate unor operatori economici cu comportament fiscal neadecvat. Ancheta vizează sustragerea de la plata obligațiilor fiscale, inclusiv TVA și contribuții salariale, prin utilizarea forței de muncă fără forme legale.

Valoarea totală a tranzacțiilor asupra cărora planează suspiciuni de evaziune se ridică la aproximativ 27 de milioane de lei.

Acțiunea se desfășoară cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală – Structura Centrală, care efectuează în paralel controale antifraudă. La operațiune participă și polițiști de la mai multe structuri din cadrul IPJ Călărași, inclusiv Serviciile de Investigații Criminale, Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciul Criminalistic, Serviciul pentru Acțiuni Speciale, dar și unități locale de poliție din Oltenița, Ulmeni și Curcani.

Intervenția este susținută, totodată, de structuri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Direcția de Investigare a Criminalității Economice, precum și de servicii similare din Ilfov și Sector 1 – București.

Kremlinul plânge de mila lui Călin Georgescu. Dimitri Peskov îl dă de gol: L-au înlăturat pentru că a vrut să discute cu Rusia

Cel mai mare producător de gaze din Australia evaluează impactul tarifelor vamale ale SUA și al altor măsuri comerciale asupra proiectului său din Louisiana