Planul de gazeificare urmărește să acopere întreaga rețea de distribuție a Korça, cu un accent deosebit pe afacerile locale.
„Albania este în prezent pe punctul de a deveni țara care produce cel mai mare volum de energie din regiune”, a spus premierul Edi Rama. „Implementarea cu succes a unui proiect strategic este posibilă doar prin cooperare internațională. Ne așteptăm ca acest proiect, un indicator al prieteniei noastre cu Azerbaidjanul, să fie implementat până la sfârșitul anului 2026 și să furnizeze gaze populației din Korça.”
Ministrul Shahbazov a descris proiectul ca o reflectare a viziunii strategice și a deciziilor liderilor ambelor țări, contribuind la dezvoltarea relațiilor de prietenie și cooperare.
S-a remarcat că Azerbaidjanul și Albania, în calitate de membri ai Coridorului de Gaze de Sud, au cooperat deja, cu 45,5 miliarde de metri cubi de gaz azerbaigian livrat pe piețele europene prin Albania până în prezent. Cu toate acestea, odată cu noile evoluții, Albania nu numai că își va menține rolul strategic de tranzit, ci va deveni și o țară importatoare și consumatoare de gaze.
După cum a subliniat președintele Azerbaidjan, Ilham Aliyev, geografia aprovizionării cu gaze a țării în Europa va continua să se extindă. „Activitățile noastre legate de dezvoltarea infrastructurii de distribuție a gazelor în țările europene joacă un rol special în acest proces și, în acest context, Albania este o țară căreia Azerbaidjanul îi acordă o mare importanță”, a spus el.
În paralel cu aceste evoluții, SOCAR Gas a deschis un birou în Albania.
Ministerul albanez al Infrastructurii și Energiei, operatorul de transport și distribuție de stat al Albaniei Albgaz și SOCAR au semnat un memorandum de înțelegere privind gazeificarea țării la COP29 anul trecut, desfășurată în Azerbaidjan.
După Korça, rețeaua de gaze se va extinde în zonele Pogradec și Ersekë. Conform planurilor actuale, gazeificarea Albaniei va continua până în 2030, acoperind în cele din urmă majoritatea orașelor cu zone industriale sau afaceri susținute de gaze.